Steeds meer senioren roeren zich op woningmarkt

Wonen
Afbeelding
(Foto: Pixabay/Geralt)

HAARLEM -Steeds meer senioren gebruiken de overwaarde op hun huidige woning door een nieuwe woning te kopen. In het tweede kwartaal van 2019 kochten 10,6 procent meer 55-plussers een nieuw huis in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Vanwege het beperkte aanbod van geschikte seniorenwoningen kiezen senioren er echter steeds vaker voor hun hypotheek te wijzigen om de eigen woning aan te passen. Het aantal senioren dat de huidige hypotheek wijzigt steeg met 11,1 procent. Met name het verbeteren van het wooncomfort of verduurzamen van de woning onder 55-plussers is populair, in het tweede kwartaal van dit jaar steeg dit aantal met liefst 55,5 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Ruim vier op de vijf woningbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde op hun woning te hebben. Een vijfde van de senioren is van plan deze overwaarde binnen nu en enkele jaren te benutten, wees onderzoek van De Hypotheker vorig jaar uit.

Sinds 2018 kunnen geldverstrekkers in bepaalde situaties maatwerk toepassen waarbij senioren met een pensioeninkomen worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Als zij willen verhuizen naar een woning met lagere maandlasten zijn er meer mogelijkheden om met een aflossingsvrije hypotheek de overwaarde te verzilveren. Maar vanwege het beperkte aanbod aan geschikte seniorenwoningen kiezen steeds meer 55-plussers ervoor om hun huidige woning te verbeteren zodat deze ook voor de toekomst geschikt blijft.

Het aantal senioren dat afgelopen jaar de hypotheek heeft gewijzigd met het oog op aanpassingen in de eigen woning, bijvoorbeeld om de woning te verduurzamen of het wooncomfort te verbeteren, is gestegen met 55,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Nieuwe financieringsmodellen en woonvormen

De mogelijkheden voor senioren zijn in de afgelopen tijd toegenomen. Zo ondersteunen sommige gemeenten met de Blijverslening of de Verzilverlening de wens om de huidige woning aan te passen. Ook introduceren steeds meer geldverstrekkers financiële producten waarmee senioren de overwaarde op hun huis kunnen benutten om meer bestedingsruimte te hebben, bijvoorbeeld voor een aanvulling op het pensioen. Daarnaast zetten de overheid, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars in op nieuwe woonvormen die samenwonen en zorgverlening combineren, zoals de meergeneratiewoning. Volgens De Hypotheker is het belangrijk dat er aandacht is voor het financieren van dergelijke woonvormen om te voorkomen dat doorstroming op termijn stagneert.