Spaarne Gasthuis luidt noodklok: ‘Het gaat gewoon niet meer’

Zorg
Spaarne Gasthuis: 'De rek is eruit, in het hele ziekenhuis.'
Spaarne Gasthuis: 'De rek is eruit, in het hele ziekenhuis.' (Foto: Mark van den Brink)

HAARLEM - Een keiharde lockdown. Dat is het advies van het Spaarne Gasthuis Haarlem aan het kabinet. “De rek is eruit, in het hele ziekenhuis.”

Lees ook: Bijna 8000 boosterprikken gezet in Haarlem

Nu het aantal coronabesmettingen weer door het dak gaat, loopt de spanning in de Nederlandse zorg ernstig op. Zo geldt ook voor het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Marloes Romeijn (hoofd van de Covid-afdeling in het ziekenhuis) en Margreet de Geus (capaciteitsmanager) schetsen in het programma van Dijkstra en Evenblij op NPO Radio 1 de nijpende situatie.

Naar adem happen

“Het is zwaar”, zo schetst Romeijn. “Deze golf is weer een hele andere dan de vorige. Toen hadden we vooral te maken met jongere patiënten, nu zijn het toch veelal de ouderen met onderliggend lijden. Je merkt gewoon dat het mentaal enorm pittig is voor de zorgmedewerkers om continu patiënten naar adem te zien happen, of afscheid te zien nemen van hun dierbaren. En dan heb je ook nog de mensen die in discussie gaan met onze verpleegkundigen en behandelingen in twijfel trekken. Daar word je wel moedeloos van.”

Tekst gaat door onder foto

spaarne gasthuis haarlem
Coronapatiënt Spaarne Gasthuis Haarlem wordt opgehaald voor vervoer naar Heerlen. - Mexx van der Lieuw / Regio12media.nl

“Het begint echt te knellen”, vult De Geus aan. “De angst dat bedden op raken, de extra druk door de wintermaanden - waarin bijvoorbeeld weer meer longpatiënten zich melden - het gaat gewoon bijna niet meer.” Overigens zijn niet alleen de bedden, maar is vooral het tekort aan goed zorgpersoneel het grootste probleem volgens De Geus. “Vorig jaar waren nog veel zorgverleners bereid te helpen, maar nu zie je toch dat er een tekort ontstaat op de IC, omdat personeel ermee stopt. En je kunt ook niet zomaar iedereen op die plek neerzetten. Het blijft echt een apart vak.”

Alles op slot

Romeijn: “De rek is eruit, in het hele ziekenhuis. De enige oplossing is wat mij betreft om heel Nederland op slot te gooien. Tuurlijk, ik wil ook wel weer een keer naar een concert of restaurant, maar de enige manier om het virus nu in te dammen is door alles potdicht te gooien. Want kijk alleen al naar de drukke winkelstraten tijdens Black Friday: mensen zeggen wel dat ze afstand zullen houden, maar de praktijk bewijst gewoon anders.”

Margreet vult aan: “Weet je, ik kijk al niet eens meer naar de persconferenties, dit helpt gewoon niet. Ik zou zeggen: kom vooral een keer bij ons kijken. Misschien dat de ernst van de situatie dan pas echt doordringt.”

Terugluisteren

Luister het hele interview met het Spaarne Gasthuis terug via NPO Radio 1.