Spaarne Gasthuis klaar voor verwachte toename ziekenhuisopnames door versoepelingen

Zorg
Een jaar geleden werd nog een patiënt naar Heerlen vervoerd, inmiddels is het relatief rustig op de corona-afdeling van het Spaarne Gasthuis.
Een jaar geleden werd nog een patiënt naar Heerlen vervoerd, inmiddels is het relatief rustig op de corona-afdeling van het Spaarne Gasthuis. (Foto: Mexx van der Lieuw / Regio12media.nl)

HAARLEM - Nieuwe versoepelingen brengen ook nieuwe risico’s met zich mee, maar het Spaarne Gasthuis is voorbereid op een eventuele volgende ziekenhuisopnamegolf. Dat liet Ivo van Schaik, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Spaarne Gasthuis weten in gesprek met BNR.

“Wij bereiden ons zeker voor op het feit dat de komende tijd meer mensen zullen worden opgenomen in ons ziekenhuis”, aldus Van Schaik over de versoepelingen die per 26 januari zijn ingegaan. Zo goed als alles is inmiddels weer open - al dan niet onder bepaalde voorwaarden.

‘Dit kunnen wij’ 

Van Schaik noemt de versoepelingen ‘weloverwogen’ en voorziet geen grote problemen als het gaat om de toestroom van extra coronapatiënten. “Je merkt gewoon dat er minder mensen in het ziekenhuis terechtkomen. De mensen die er nu nog liggen zijn veelal omikronpatiënten, het einde van de deltagolf is wel in zicht. We werken met een bepaald faseringsplan, maar dat hebben we al een stuk of vier keer eerder gedaan. Dit moeten we dus ook goed aankunnen.”

Eind vorig jaar trok het ziekenhuis nog aan de bel, toen het aantal coronabesmettingen door het dak ging.

Hoog ziekteverzuim

Er is wel een ander issue waar Van Schaik mee worstelt. “Het hoge ziekteverzuim baart me wel zorgen. Normaal ligt dat bij ons tussen de 4,5 en 5 procent, nu gaat het om 7 procent van ons personeel.” Dat kan volgens Van Schaik nog wel voor problemen gaan zorgen. “Zeker nu we weer gestart zijn met de reguliere zorg. Het idee dat we deze weer moeten uitstellen, is zorgelijk.”

Speciale afdeling 

Inmiddels heeft het Spaarne Gasthuis een speciale infectieziektenafdeling in het leven geroepen. “We beseften ons ‘dit virus komt voortaan bovenop de griep’, dus daar wilden we op inspelen. Dat doen we met deze afdeling, die in de herfst moet open gaan, ook in de winter volop draait en dan in de lente en zomer zogezegd sluimerend actief is. Personeel dat hier komt te werken, zal in de zomermaanden ingezet worden op een andere afdeling.”

Het hele interview met Ivo van Schaik van het Spaarne Gasthuis is hier na te luisteren.