In Rijsenhout wordt getest of een geluidsarme woning gebouwd kan worden.
In Rijsenhout wordt getest of een geluidsarme woning gebouwd kan worden. ((Foto: Pixabay / Manfred Richter))

Rijsenhout wil eerste geluidsarme woning bij Schiphol

door Doron Sajat

RIJSENHOUT - Rijsenhout wil als eerste locatie van de gemeente Haarlemmermeer een proefwoning laten bouwen die bestand is tegen de herrie van Schiphol. Volgens de gemeente is geluidsarm bouwen hét antwoord op de slepende groeidiscussie rond het vliegveld.

Geluidsadaptief bouwen

Haarlemmermeer wil duizenden nieuwe woningen bouwen om aan de steeds grotere vraag te kunnen voldoen. Maar Schiphol, KLM en kritische omwonenden vrezen dat nieuwe woonwijken in de buurt van de luchthaven tot nieuwe ernstig gehinderde bewoners zal leiden. De gemeente denkt met het zogenaamd geluidsadaptief bouwen toekomstige bewoners beter te kunnen beschermen tegen vliegtuiglawaai.

Rijsenhout, een dorp dat onder de rook van de Kaag- en Zwanenburgbaan ligt, wil de eerste locatie zijn waar zo'n geluidsarme woning wordt gebouwd. Het dorp vergrijst en wil dat de gemeente er nieuwe woningen realiseert om jonge gezinnen te kunnen huisvesten. Volgens de bedenker van de methode, bouwkundige Martijn Lugten, is Rijsenhout prima geschikt voor een eerste proefwoning.

Tuin

Lugten: "Deze specifieke locatie is geschikt, omdat je niet direct onder een aanvliegroute zit, maar meer aan de rand ervan. Daarmee kun je, net als bij een geluidsscherm bij een snelweg, zorgen dat je luwte creëert achter de gebouwen." Zelfs in de tuin zou de herrie beperkt kunnen worden, meent Lugten.

Wethouder van luchthavenzaken, Jurgen Nobel, denkt dat het geluidsarm bouwen van woningen mogelijk kan zijn in wijken in Hoofdorp-Noord, Nieuw-Vennep en dus in Rijsenhout. In juli komt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op werkbezoek in Rijsenhout om te praten wat de mogelijkheden zijn voor meer nieuwbouw. Want ook de aanwezigheid van verpauperde kassen in Rijsenhout staat nieuwe woningen in de weg.

Proefpersoon

Mocht de proefwoning daadwerkelijk in Rijsenhout gebouwd worden, dan ziet bedenker Martijn Lugten het wel zitten om zelf proefpersoon te worden en er te gaan wonen: "Ik word in augustus mijn huis uitgezet in Rotterdam, dus ik ben op zoek naar een nieuwe woning. Als ze voor augustus iets kunnen proberen in Rijsenhout, dan zou ik zeker geïnteresseerd zijn om daar te komen wonen."

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Wat vind jij?

Klinkt dit als muziek in jouw oren of zullen de kosten voor een geluidsarme woning zo huizenhoog worden, dat alleen welgestelden zo'n woning kunnen betrekken? Laat jouw mening achter op onze Facebookpagina of mail je reactie naar redactie.nhm@rodi.nl.

Meer berichten