De opgraving van de bommen in Rijsenhout.
De opgraving van de bommen in Rijsenhout. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

Twee vliegtuigbommen verlaten Rijsenhout nu écht

RIJSENHOUT - Ze liggen al een tijdje op het terrein van tomatenkweker Schenkeveld in Rijsenhout. Een beetje onder de grond, met dekplaten erover, een hek eromheen en scherp in de gaten gehouden met camerabewaking. Maar aan het verblijf van de twee Duitse vliegtuigbommen in het dorp komt nu toch echt een einde.

In samenspraak met onder meer de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en Bloemendaal zijn in juli drie dagen ingepland waarop ze tot ontploffing worden gebracht op het strand van Bloemendaal. Elke dag één en één dag extra voor het geval er onverhoopt meer tijd nodig is.

De complexe en omvangrijke klus was normaal gesproken eind januari al geklaard. Maar toen kwam een kink in de kabel. In de directe omgeving van de beoogde plek werd namelijk een onbekend en vooral verdacht object ontdekt. En uitwijken naar een andere locatie op het strand bij Bloemendaal was geen optie, omdat zich daar hetzelfde euvel voordeed.

Minutieus

Om geen enkel risico te nemen, werd het vervoer en het ruimen van de projectielen uitgesteld. Het heeft een paar maanden geduurd voordat de lichten weer op groen konden, maar de operatie vergt dan ook flink veel voorbereiding en moet minutieus worden afgestemd. Zo moeten de bommen worden afgedekt met een fikse hoeveelheid zand, komt het vliegverkeer boven de kust, tot deze letterlijk en figuurlijk weer veilig is, stil te liggen en moeten ook boten op afstand worden gehouden.

Zowel de politie als de boswachterij hebben tijdens de operatie helikopters in de lucht om alles en iedereen uit de buurt te houden. De twee bommen wegen 1000 en 1200 kilo, bevatten 600 kilo springstof en zijn de laatste van de 43 die op het terrein van Schenkeveld liggen. De ontstekingen, zo is eerder onderzocht, werken niet meer. Ze kunnen niet in Rijsenhout zélf tot ontploffing worden gebracht, omdat ze van een te groot kaliber zijn.

www.haarlemmermeergemeente.nl

Lees het artikel over het uitstel van de verhuizing

Meer berichten