Transport Museum zoekt luchtvaartherinneringen

Uit
Een historisch Fokkervliegtuig.
Een historisch Fokkervliegtuig. (Foto: Aangeleverd)

NIEUW-VENNEP - Dit jaar wordt gevierd dat het 100 jaar geleden is dat de KLM en Fokker werden opgericht. Het Nederlands Transport Museum (NTM) roept (oud)medewerkers van de KLM en Fokker op om herinneringen, in de vorm van tastbare objecten, aan het museum te doneren of in bruikleen te geven.

NTM helpt mee aan documentairereeks

Inmiddels zijn al vele modellen van KLM- en Fokkervliegtuigen, boeken en posters gedoneerd, maar ook waardevolle sieraden, films, schilderijen, technische handboeken en uniek interieurontwerp. De herinneringen worden onderdeel van een tentoonstelling over 100 jaar burgerluchtvaart in het museum die vanaf half augustus te zien is.

Op dit moment loopt de schilderijen- en pentekeningententoonstelling 'Kunst en vliegwerk' van luchtvaartschilder Thijs Postma. Alleskunner Postma heeft niet alleen prachtige gouaches gemaakt, deze keer zijn ook pentekeningen aan de expositie toegevoegd. De expositie bestaat uit zestig werken.

Documentaire

Het museum verleent medewerking aan de totstandkoming van een documentairereeks over het begin van de Nederlandse luchtvaart. De gedramatiseerde serie vertelt het verhaal over de strijd tussen Anthony Fokker en Albert Plesman (oprichter van de KLM). Voor deze serie is een driemotorige Fokker uit 1925 nagebouwd die komende tijd in het museum wordt afgemaakt voor een nieuwe serie opnames in september (het museum zoekt nog technische vrijwilligers die kunnen helpen).

Kinderhoek

In het museum verandert er bijna wekelijks wel iets; de afgelopen weken is plaats gemaakt voor een kinderhoek. Buiten het springkussen en spelletjes kunnen kinderen met Lego bouwen en zitten in een cockpit van een echte straaljager. Ook is er een minitheatertje waar zowel voor kinderen als volwassenen deze zomer voorstellingen gegeven worden (o.a. over de Griezelbus). Op de website staat meer informatie.

Zomervakantie

Het Nederlands Transport Museum is de hele zomervakantie open van dinsdag tot en met zondag. Doordeweeks van 10.00 tot 17.00, in het weekend van 12.00 tot 17.00. Volwassenen betalen 7,50 euro, kinderen 5 euro en een rondrit met een historische bus kost 2,50 euro. Een rondleiding start om 14.00 uur, een busrit om 15.00 uur. Het Nederlands Transport Museum is gevestigd aan de Lucas Bolsstraat 7.

FB: NederlandsTransportMuseum

www.nederlandstransportmuseum.nl