Column Sterkliniek - De mislukte liquidatie

Column
Lodewijk Kamps.
Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

door Lodewijk Kamps

Kwart over 4 's nachts werd ik gebeld door de dierenambulance met de mededeling dat ze "op weg waren naar de praktijk met een kat die was neergeschoten met een pijl". Wat is dit nou weer? Desalniettemin kleedde ik me snel aan en vertrok naar de kliniek.

De ambulancebestuurder was lijkbleek van schrik en ontzetting; hij had de 15 cm lange kruisboogpijl al tussen de ribben vandaan getrokken. Een gapend gat was achtergebleven. Per definitie is er dan sprake van een ingeklapte long, een borstvliesontsteking, een bloeding en een nare wond. Mogelijkerwijs waren er nog meer levensbedreigende beschadigingen. Het arme dier was in shock en was zeer agressief naar mensen. Ik kon hem zo echt niet onderzoeken. Voor ik het wist had 'ie mij verschillende keren gebeten.

Toch lukte het om de noodhulp te verlenen, antibiotica te geven en hem in de zuurstof-couveuse te krijgen. Eerst moest hij uit shock geraken voordat we hem onder verdoving konden brengen voor de operatieve ingreep. Terwijl ik bij hem waakte, zette ik foto's van de neergeschoten zwerf(?)kat op onze Facebookpagina. Om half 6 waren er al 150 mensen die de foto's hadden gezien. Iedereen sprak zijn afschuw uit over dit walgelijke incident. Half 9 belde de lokale krant. Kwart over 9 belde SBS6. Kwart voor 10 hing RTV Noord-Holland aan de telefoon. De teller op Facebook liep alsmaar op: zevenhonderd mensen hadden de foto's gedeeld.

Gelukkig kregen we de dierenpolitie te pakken. We spraken lang met elkaar en ik gaf alle informatie die ik had. Er was maar één gemeenschappelijk doel: de dader(s) pakken. Hoe meer ruchtbaarheid we dus aan deze aanslag konden geven, hoe beter.

De kater was gevonden in Nieuwe Vennep. We zagen dat alle nieuwssites het artikel ook hadden geplaatst. Bernadette was ondertussen de operatie aan het uitvoeren om de onderdruk weer terug te krijgen in de borstholte, zodat de longen zich weer konden ontplooien. Toen het slachtoffer juist weer in de intensive care lag, kwam de televisieploeg van RTV Noord-Holland. Ze filmden het arme dier en stelden wat vragen over de toedracht. En weg waren ze. De assistentes gingen toen druk aan de gang met de patiënt om te proberen hem weer vertrouwen in mensen te laten krijgen. Om 3 uur verscheen de ploeg van Hart van Nederland. Ze gingen professioneel te werk en vertelden dat zij zo een liquidatie alleen bij criminelen hadden meegemaakt. Via de dierenpolitie en reacties op Facebook konden we al concluderen waar de pijl was gekocht en wat voor pijl het precies was. De politie volgt dat spoor. Degene die dit op zijn stompzinnige geweten heeft, zal de komende tijd niet rustig slapen.

Het gaat nu vrij goed met de kater; er heeft zich geen eigenaar gemeld. We proberen hem nu zo te socialiseren dat hij naar één van de vele dierenliefhebbers kan gaan die zich al hebben gemeld om voor deze kat te zorgen.