Nicolaus Cruquius ontvangt internationale scouts

Nieuws
De scouts varen met Nicolaus Cruquius mee op het wachtschip 'Vertrouwen'.
De scouts varen met Nicolaus Cruquius mee op het wachtschip 'Vertrouwen'. (Foto: Rowin van Diest)

CRUQUIUS - In totaal 3500 deelnemers van 10 tot 17 jaar en vijfhonderd begeleiders uit vijftien landen zijn van zondag 28 juli tot en met dinsdag 6 augustus in Spaarnwoude te vinden voor het dertiende internationale scoutingkamp Jamborette. Zij hebben hun tentenkamp opgeslagen in de omgeving van Haarlem. Een van de activiteiten is een vaartocht over het Spaarne en een bezoek aan het stoomgemaal Cruquius. Achthonderd scouts maken kennis met Cruquius.

Jamborette doet ook Cruquius aan

Het Cruquius Museum werkt mee aan de invulling van het scoutingprogramma van Jamborette zodat jonge mensen op een speelse manier kennismaken met bijzonder watererfgoed van Nederland. Om die reden is het Cruquius Museum recent lid geworden van het Wamunet, een initiatief van UNESCO.

Tijdens de vaart met wachtschip 'Vertrouwen' houden de scouts een wedstrijd malen. Hiermee wordt het principe van het droogmaken van een polder in wedstrijdvorm beleefd, waarbij de deelnemers iets leren over de geschiedenis van het gebied en het waterbeheer. De scouts strijden om de Cruquiustroffee en de Spaarnebokaal. Ook toeschouwers aan de Spaarneoever kunnen een prijs winnen als ze mooie foto's nemen van de activiteiten. De beste foto valt in de prijzen.

Ook vandaag was er tussen 10.45 en 11.15 uur een speciale ontmoeting tussen de scouts en Nicolaus Cruquius. Nicolaus Cruquius, gespeeld door Fred Rosenhart van Living History, ontving vijftig scouts en stelde het gemaal voor hen in werking. Hij vertelde over zijn plannen om de Waterwolf te bedwingen. Daarna gingen de scouts met Cruquius aan boord van wachtschip Vertrouwen om af te varen naar Spaarndam voor een route over het Spaarne en door Haarlem. Aan boord werden de Cruquiusquiz en de Cruquiusgame gespeeld.

De Jamborette-scouts bezoeken het gemaal van Cruquius en krijgen uitleg van Nicolaus Cruquius.