Theo Tielman en zijn vrouw achter de computer die de website van Minima Hoofddorp en Omstreken toont.
Theo Tielman en zijn vrouw achter de computer die de website van Minima Hoofddorp en Omstreken toont. ((Foto: Rowin van Diest))

MiniMa Hoofddorp helpt financieel handje

van onze verslaggever

HOOFDDORP - Volgens minister-president Mark Rutte leven we in een periode waarin de mensen het goed hebben. In de praktijk is dit niet altijd het geval. De medewerkers van 'MiniMa Hoofddorp en Omstreken´ hebben dagelijks te maken met mensen die er financieel slecht aan toe zijn. Ze doen er alles aan zo veel en goed mogelijk steun te verlenen.

"Meer stille armoede dan men denkt"

Theo Tielman werkte als manager personeels– en salarisadministratie toen hij in de WAO terechtkwam. Tot overmaat van ramp was ook zijn vrouw al chronisch ziek. Ze kwamen in een hele andere situatie terecht; van twee mensen die volop maatschappelijk meekwamen naar de grote groep van minima die dagelijks zorgen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Echter, ze bleven strijdbaar. Tielman: "We kwamen in contact via Facebook met de groep 'Gratis Ophalen Hoofddorp', opgericht door Ellen Sterk-Haak. We kwamen er al snel achter dat er stille armoede is. Dat is een enorm taboe en daardoor niet zichtbaar."

Kerstpakketten

Tielman en zijn vrouw begonnen in 2015 met MiniMa Hoofddorp en Omstreken. En de doelgroep weet ze te vinden. De Facebookgroep 'Gratis Ophalen Hoofddorp' heeft inmiddels meer dan 17.500 leden en er zijn prachtige resultaten geboekt. "Het is meer geworden dan een plek waar spullen worden weggegeven. Zo zijn we enige jaren terug begonnen met kerstpakketten voor minima-gezinnen. Veel mensen brengen vlak voor kerst bij een minima-gezin in hun omgeving een pakket langs. Zowel de gevers als de ontvangers zijn er heel blij mee. Het vergroot de sociale samenhang in de gemeente. In 2018 hebben we driehonderd gezinnen blij gemaakt met een pakket. Dit jaar gaan we dat natuurlijk weer doen."

Speciale aandacht is er voor de kinderen. "Die mogen nooit de dupe worden van de problemen waar de ouders mee zitten. We zijn begonnen met uitjes. Zo kregen we in 2017 vijftig kaartjes van Linnaeushof gedoneerd door leden van onze verschillende Facebookgroepen. Het werd een prachtige dag voor iedereen. En in 2018 zijn de minima-gezinnen met het Rode Kruis Haarlemmermeer een dag naar Ouwehands Dierenpark geweest."

Controle

Regelmatig krijgen Tielman en zijn vrouw vragen of de mensen die geholpen worden dat allemaal wel echt nodig hebben. "Ze zien bijvoorbeeld dat die persoon een auto heeft en vinden dat vreemd. Maar de financiële positie van iedereen die we helpen, wordt vooraf onderzocht. We hebben een officieel bewijs waaruit blijkt dat die persoon het echt zwaar heeft. Misbruik is bijna niet mogelijk." Tielman begrijpt wel dat die controle nodig is. "Dat weet ik vanuit mijn achtergrond in het personeelswerk. Er is ook een groep die zich uit schaamte nog niet wil melden. Ik begrijp dat, maar laat ze het s.v.p. wel doen. Het is geen probleem als een ander je helpt. Een tijdje later kun jij weer iets terugdoen. Dat heet sociale cohesie. Dat schaamtegevoel van veel minima moet er in de toekomst niet meer zijn. Veel mensen houden naar buiten de schijn op."

MiniMa Hoofddorp en Omstreken is sinds vorig jaar officieel een rechtspersoon. "We kunnen en willen graag samenwerken met andere goede doelen organisaties. Je ziet nog te veel dat sociale organisaties te weinig in contact staan met elkaar. Dat is heel jammer, want met elkaar bereik je veel meer."

Bergruimte

Tielman is ook nog op zoek naar een passende bergruimte. "We kregen laatst een complete inboedel aangeboden. Dat bestond uit een nieuwe wasmachine, vaatwasser en koelkast. We moesten het helaas weigeren. We hebben er geen plek voor. Het zou prachtig zijn als er ergens centraal in de Haarlemmermeer - het liefst in de buurt van Hoofddorp Centrum - een locatie voor ons gevonden wordt. Dus als iemand iets weet, we houden ons aanbevolen."

MiniMa Hoofddorp en Omstreken is te bereiken via https://minimahfd.jouwweb.nl.

Meer berichten