PvdA ontevreden over college-antwoorden fietspad Woldenburg

Politiek
Het fietspad Woldenburg waarvan bromfietsers graag gebruik maken, omdat deze route voor hen sneller is.
Het fietspad Woldenburg waarvan bromfietsers graag gebruik maken, omdat deze route voor hen sneller is. Foto: PvdA Haarlemmermeer

HOOFDDORP - PvdA Haarlemmermeer stelde in juli schriftelijke vragen over de veiligheid van het fietspad Woldenburg in Hoofddorp. Het college heeft de vragen inmiddels beantwoord. Het PvdA vindt de antwoorden niet voldoende.

De partij schrijft aan het college: "U erkent dat er op het bewuste fietspad wel degelijk bromfietsen rijden, maar volgens u leidt dit niet tot een onveilige situatie voor de fietser. Ondanks dat daar (bijna) ongelukken zijn voorgekomen. Het fietspad Woldenburg is het enige fietspad naar de IJweg waar bromfietsen ongehinderd kunnen rijden. U stelt dat de andere wegen wel sluizen hebben, juist om autoverkeer tegen te houden. Niet om bromfietsers tegen te houden. Zij blijven daarvan ook gebruik maken, stelt u."

Ook heeft het college, volgens PvdA, aangegeven dat het een kwestie van gedrag is, een samenspel van verschillende verkeersdeelnemers. Het PvdA vindt dat het gebruik van sluizen, schapenhekjes, ervoor zorgt dat een bromfietser snelheid moet minderen om deze te nemen. Dat maakt een dergelijk pad minder aantrekkelijk en veiliger voor de fietser.

"Fietspad is fietspad"

Daarnaast stelt PvdA dat een fietser er vanuit moet kunnen gaan, dat een officieel fietspad een fietspad is. Dus een fietspad zonder bromfietsen. Bij de officiële brom-fietspaden weet de fietser dat er andere gebruikers zijn en is hiervoor dan ook op zijn hoede.

Daarom heeft PvdA aanvullende vragen aan het college gesteld: "Klopt het dat u accepteert dat bromfietsen gebruikmaken van een officieel fietspad zolang er zich geen onveilige situaties voordoen? Zo niet, hoe verhoudt dit zich dan tot uw eerdere antwoord? En klopt het dat u accepteert dat zich eerst vervelende situaties moeten voordoen, voordat maatregelen genomen worden? En wederom, zo niet, hoe verhoudt dit zich dan tot uw eerdere antwoord? Volgens de bebording is een fietspad alleen voor fietsers. Hoe gaat u dit, bij gebruik van bromfietsers op het fietspad, handhaven?"

Lees het artikel over deze kwestie dat wij in juli plaatsten