Bibliotheek en KSH vieren 20-jarige samenwerking

Woordkunstenaar Joost van Kersbergen geeft een workshop creatief schrijven aan KSH-leerlingen.
Woordkunstenaar Joost van Kersbergen geeft een workshop creatief schrijven aan KSH-leerlingen. ((Foto: Aangeleverd))

HAARLEMMERMEER - Bibliotheek Haarlemmermeer en de KSH (Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp) werken precies 20 jaar samen. Daarom stond er voor alle mavo 3-leerlingen van de KSH maandag 11 november een bijzondere les op het programma. De leerlingen woonden een les bij met woordkunstenaar Joost van Kersbergen.

De samenwerking tussen de Bibliotheek Haarlemmermeer en de KSH is in 1999 begonnen met de aanleg van de mediatheek in school. Deze bestaat inmiddels uit een eigen, brede collectie van Nederlandse en buitenlandse jeugdboeken en literatuur. Door de samenwerking – waarbij alle KSH-leerlingen automatisch lid zijn van de Bibliotheek Haarlemmermeer – kunnen leerlingen ook gebruik maken van de collecties in alle filialen van de bibliotheek.

Voorleeswedstrijd

Daarnaast hebben leerlingen toegang tot de online bibliotheek zoals e-books en luisterboeken. Om lezen onder leerlingen te stimuleren wordt ieder jaar gezamenlijk invulling gegeven aan verschillende activiteiten, zoals de voorleeswedstrijd Read2Me. Tijdens de finale hiervan in maart strijden brugklasleerlingen van verschillende scholen in Haarlemmermeer om een finaleplaats in deze landelijke wedstrijd.

Om de 20-jarige samenwerking te vieren, volgden de mavo 3-leerlingen van de KSH een les van woordkunstenaar Joost van Kersbergen. Hij nam hen mee in de wondere wereld van taal in een workshop creatief schrijven. Een inspirerende les die leerlingen op een andere manier naar taal liet kijken.

Mariette van Midde, manager Educatie en Leesbevordering Bibliotheek Haarlemmermeer: "Met de colleges van Joost willen we de leerlingen inspireren en enthousiast maken (en houden) voor taal. Dat is ook waar het in onze samenwerking met de KSH om draait: Ervoor zorgen dat jongeren in deze digitale wereld blijven lezen en bewust worden dat taal zoveel meer is dan alleen maar verplicht lezen voor je lijst."

Joost van Kersbergen is woordkunstenaar: hij werkt met 'de breedste zin van het woord'. Hij vertelt verhalen, maakt liedjes, doet spoken word performances, maakt interactieve installaties en voorstellingen en schrijft poëtische impressies bij evenementen. Hij geeft ook workshops aan leerlingen in onder andere het basis- en voorgezet onderwijs.

Meer berichten