Derde Vink! in het teken van Mobiliteit

Nieuws
Draai aan het wees-gegroentjes-rad om te weten te komen wat jij kunt doen om de omgeving leuker en duurzamer te maken.
Draai aan het wees-gegroentjes-rad om te weten te komen wat jij kunt doen om de omgeving leuker en duurzamer te maken. (Foto: Aangeleverd)

HOOFDDORP - Het programma voor Vink! op zondag 24 november is bekend. De dag staat speciaal in het teken van mobiliteit, maar is ook vol activiteiten voor jong en oud over andere thema's. Daarnaast krijgen bezoekers handige, duurzame tips. Van elektrisch rijden tot deelconcepten, alle varianten van duurzame mobiliteit komen aan bod.

Altijd al een keertje een Tesla of BMW i3 van binnen willen zien? Zondag staat er van allebei eentje voor de deur. Neem een kijkje en ontdek alle technische snufjes. Ook staat er een laadpaal in de gymzaal om te zien hoe dit werkt.

Elektrische fiets

Geen hele grote afstanden te overbruggen? Neem dan wat vaker de (elektrische) fiets. Dat scheelt CO2-uitstoot én is goed voor de conditie. Bekijk een (elektrische) houten Boughbike en krijg alle informatie over E-bikes van E-bikepoint Hoofddorp. Langere afstand te overbruggen? Denk aan een Speed Pedelec. De Fietsersbond vertelt waar snelfietsroutes in Haarlemmermeer komen. Voor het laatste stukje tussen de OV-halte en de eindbestemming is tegenwoordig een Deelfiets te gebruiken. Uwdeelfiets.nl legt uit hoe het werkt.

Voor vervoer tussen de woonkernen van Haarlemmermeer is een elektrische brommer of scooter ideaal. Kom langs en kijk wat het Hoofddorps bromfietshuis op dit vlak te bieden heeft.

Kids

Verder zijn er weer kinderspelletjes en een knutseltafel. In de kinderhoek zijn de kinderen wel even bezig. Ze kunnen knutselen met duurzame materialen, kleurplaten kleuren, het klimaatkwartet spelen en workshops volgen. Aan Vink! 3 wordt de workshop 'Vooruit met waterstof!' toegevoegd. Kinderen zien met deze workshop hoe een modelwagentje zich op waterstof voortbeweegt.

Vink!-klimaatcertificaat

Iedereen - jong en oud - kan 24 november het Vink!-Klimaatcertificaat halen. Speel de bollebozen-quiz bij de Makkelijk Groen stand of maak een MeerZwam-growkit bij MeerZwam. Maak een waterstofwagentje of speel het klimaatkwartet. Biecht jouw klimaatzonde op bij de Biechtbox en draai aan het wees-gegroentjes-rad om te weten te komen wat jij kunt doen om de omgeving leuker, gezelliger en duurzamer te maken. Of maak een proefritje op de houten boughbike.

De Luistervink

Vier of meer activiteiten afgevinkt, ga naar de Luistervink om je certificaat te laten ondertekenen en je prijsje op te halen. Een suggestie voor een duurzaam Haarlemmermeer? Fluister het de luistervink in en wie weet wordt jouw idee wel opgepakt.

Dan is er nog het Zwamcafé. Tijdens de ZwamCafés is er de mogelijkheid om van koffieprut en oesterzwammenbroed een eigen oesterzwammenkwekerij te maken. Al een keer oesterzwammen geoogst, deel jouw growkit porties dan met andere bezoekers. Zo groeit de MeerZwam-community en worden steeds meer mensen zich bewust van de waardevolle stoffen in afval. Ook is in het Zwamcafé een prettig gesprek te voeren over voedselverspilling, lokale voedselvoorziening en andere voedselgerelateerde onderwerpen.

Makkelijke groene tuin

Een groene tuin is veel mooier dan een betegelde vlakte. En met de juiste inrichting is zo'n tuin heel makkelijk te onderhouden. Experts geven tips. Dieuwertje is tuinarchitect. Heb jij plattegronden en plannen voor je tuin? Neem ze mee en Dieuwertje geeft handige adviezen. Soesja is ecoloog. Schuif bij Soesja aan en zij vertelt je hoe je de natuur zelf al het werk kunt laten doen. Daarbij weten de experts alles van een Waterproof tuin.

Doe ook mee aan de Bollebozen-quiz. Alle bloembolletjesvragen goed? Win een bolletje. En bij de BioExpress is een soepje van geredde groenten te verkrijgen. Duurzaam en lekker.

Het evenement is onderdeel van de landelijke campagne #iedereendoetwat en is te bezoeken in de gymzaal aan de Prins Hendriklaan 33. Geopend van 11.00 tot 16.00 uur.