Bert Vissers komt met boek en tournee

Algemeen
De band Bender met helemaal rechts, Bert Vissers.
De band Bender met helemaal rechts, Bert Vissers. Foto: Aangeleverd

HAARLEMMERMEER - Met zijn band BENDER toert zanger en liedjesschrijver Bert Vissers alweer zo'n 10 jaar langs de muziekpodia en theaters van Nederland. Soms naar het uiterste noorden, soms naar het diepste zuiden. Maar hij zet zich ook met hart en ziel in voor het Meer-team, dat maatschappelijke misstanden oplost.

door onze verslaggever

Bert Vissers ziet de wereld graag aan zich voorbij zoeven terwijl hij achterin de auto zit, richting een optreden ergens in het land. Opgepropt tussen gitaren, trompetten en trommels. "Ik word daar rustig van en kan dan heerlijk wegdromen. Ik laat de wereld dan even achter mij."

Hij combineert het muzikantenleven met zijn parttime werk bij het Meer-team: "Ook dit werk doe ik met verschrikkelijk veel plezier en zou ik niet willen missen. Het zorgt voor een mooi evenwicht. Op deze manier blijf ik nauw betrokken bij maatschappelijke problemen en misstanden en ik hoop dat ik via dit werk mensen kan ondersteunen. Soms lukt dat niet. In mijn werk bij het Meer-team krijg ik te maken met complexe problematiek. Soms hebben mensen al heel lang contacten met de hulpverlening, maar verandert er niks. Samen met mijn collega's van het Meer-team probeer ik deze vastgelopen situaties in beweging te krijgen. Soms door de hulpverlening die er al in is, te coachen, soms door met de mensen zelf in gesprek te gaan en opnieuw te bekijken wat er nodig is."

Vechtscheidingen

Het Meer-team heeft veel te maken met echtscheidingen. "Er zijn ouders die met hun advocaten voortdurend een helse strijd met hun partners aangaan en elkaar van alles verwijten, terwijl de kinderen daar ernstig de dupe van zijn. Het is moeilijk om te begrijpen waarom mensen desondanks het conflict blijven zoeken. Ook hebben we regelmatig te maken met mensen die verward zijn, dakloos , verslaafd zijn en / of psychiatrische problematiek hebben, maar die geen hulp willen." Zijn werk doet hij met passie. "Het is mooi als je iets voor hen kunt betekenen. Niet alleen op korte termijn, maar vooral op de lange. Om die reden blijven we vaak lang betrokken."

Eerste gitaar

Op zijn 6de kreeg Vissers zijn eerste pianoles. "Op mijn 12de kocht ik mijn eerste gitaar. Geïnspireerd door mijn oudere broer die gitaar speelde en in een band zat. Met eigen liedjes. Dat vond ik geweldig, dat wilde ik ook. Ik begon toen ook met het schrijven van liedjes en met zingen. In het Nederlands. Grote voorbeelden zijn Ramses Shaffy, Maarten van Roozendaal en Willem Wilmink. Maar ik kan er nog veel meer opnoemen. Ik heb veel helden."

Zijn liedjes gaan over herkenbare thema's. Dingen waar ieder mens in zijn leven mee te maken krijgt. "Soms zijn ze vrolijk, soms melancholiek. Af en toe schrijf ik over de actualiteit. In 2015 heb ik een lied geschreven over vluchtelingen getiteld 'Het komt goed'. Ik probeerde mij, toen ik het lied schreef, voor te stellen dat je als ouder in zo'n gammel bootje stapt, terwijl je weet wat de gevaren zijn. Wat zeg je dan tegen je kind?' Ik vermoed dat je dan, omdat je niets liever wil, tegen je kind zegt: 'Het komt goed'."

Het komt goed

Tekst en muziek: Bert Vissers
Je moet nu even groot zijn
dan valt het vast wel mee
al staan de golven hoog
en is het ruig op zee
zijn de wolken boven donker
is de kust nog niet in zicht
we hebben toch een zwemvest
en het wordt vanzelf licht

Het komt goed, het komt goed
het komt allemaal weer goed
want we willen toch niets liever: het komt goed

Wat zit je nu te huilen
ach, natuurlijk is het koud
dat wisten we van te voren
en het water is heel zout
de mensen zijn niet aardig
duwen je liever uit de boot
maar het wordt gewoon weer morgen
en dan krijgen we wat brood

Het komt goed, het komt goed
het komt allemaal weer goed
we blijven stug geloven: het komt goed

Straks als de zon gaat schijnen
dan bereiken we het land
waar de mensen nog beschaafd zijn
ze staan aan onze kant
zij zullen zeker helpen
de verschrikking is voorbij
dan is er weer een toekomst
voor jou en ook voor mij

Het komt goed, het komt goed
het komt allemaal weer goed
want we willen toch niets liever: het komt goed

Die mevrouw die zegt niet veel meer
dat heb je goed gezien
ze zal waarschijnlijk moe zijn
of ze slaapt heel diep misschien
op het water drijven koffers
en iedereen lijkt bang
kom alsjeblieft dicht bij mij
echt het duurt niet meer zo lang

Het komt goed, het komt goed
het komt allemaal weer goed
want we willen toch niets liever: het komt goed

Het komt goed, het komt goed
het komt allemaal weer goed
we blijven stug geloven : het komt goed

Bundel met cd

Kortgeleden heeft Uitgeverij In de Knipscheer Vissers' liedteksten gebundeld, samen met enkele gedichten en korte verhalen. Deze bundel 'De Wereld wacht op mij' ligt in de winkel. De eerste reacties zijn positief. Aan de bundel is een cd toegevoegd met liedjes die Vissers' heeft opgenomen met pianist Guus Westdorp: "Ik ben hier enorm trots op. Ik hoop dat het goed wordt ontvangen. Heel spannend dus."

www.bendermuziek.nl
www.dewereldwachtopmij.nl

De cover van 'De wereld wacht op mij', de bundel van Bert Vissers.