Aanval van De Zwanebloem op een harig monstertje

Algemeen
Het eerste nestkastje wordt opgehangen in een eik op de speelplaats bij school.
Het eerste nestkastje wordt opgehangen in een eik op de speelplaats bij school. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

ZWAANSHOEK - De redding moet van onder meer de koolmees komen. Om deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups te lokken, hebben kinderen van groep 5 van De Zwanebloem nestkastjes in de bomen bij hun school gehangen. Wethouder Marjolein Steffens - van de Water en een aantal ambtenaren van Beheer en Onderhoud hielp een handje.

Nog zo'n zomer met bomen die onder de eikenprocessierups zitten, wil De Zwanebloem niet meemaken. Het risico om met de gevreesde brandharen van de rups in contact te komen, was zo groot, dat de prachtige speelplaats, een soort Hof van Eden die op deze zonnige herfstdag een lust voor het oog is, tijdelijk en gedeeltelijk moest worden afgesloten.

"Als ik een vogel was, zou ik het wel weten", zegt wethouder Steffens enthousiast over de door de kinderen in veel kleuren beschilderde, vrolijke nestkastjes. Toch schrikt ze even als ze nog eens goed kijkt, want ze mist een stokje bij de opening waar de koolmees kan 'landen'. Maar ambtenaar Marcel Leek van Beheer en Onderhoud stelt haar gerust: "Koolmezen hebben dat niet nodig."

Als de huisjes eenmaal hangen, spreekt hij de hoop uit dat koolmeespaartjes er vroeg in het jaar neerstrijken en veel jongen voortbrengen. Hoe meer natuurlijke vijanden voor de eikenprocessierups, hoe beter. Leek let er goed op dat de nestkastjes met de opening naar het oosten gekeerd worden opgehangen. Dit in verband met de aanvliegroutes van de koolmees.

Blije bijen mengsel

De kinderen van De Zwanebloem zetten de aanval op het harige monstertje ook in vanaf de grond. Beter gezegd: ondergronds. Opvallend gedisciplineerd planten ze bollen van het type Happy Bee Mix. Dit blije bijen mengsel zal de eikenprocessierups leren. Want de nectar en de pollen van deze bollen trekt 'zweefvliegers' aan, weet Marcel Leek. Sluipvliegen, sluipwespen, kevers en gaasvliegen. Deze insecten zijn dol op de eikenprocessierups. En door nu al de bollen te planten, wordt geprofiteerd van de kou en komen ze vroeg in het nieuwe jaar uit. "Daardoor verlengen we de leefperiode van de zweefvliegers. En heeft de eikenprocessierups er langer last van."

haarlemmermeergemeente.nl