De groep vrijwilligers die bollen en bomen gaan planten in de belevingstuin bij Horizon.
De groep vrijwilligers die bollen en bomen gaan planten in de belevingstuin bij Horizon. ((Foto: Aangeleverd))

Belevenistuin Horizon steeds dichterbij

HOOFDDORP - Een grote groep vrijwilligers was zaterdag 30 november druk bezig met het realiseren van het ambitieuze project van een belevenistuin bij Zorgcomplex Horizon. Een plek waar iedereen, maar vooral ouderen met dementie, graag komt.

door onze verslaggever

De opzet van de belevingstuin moet de specifieke doelgroep een extra goed gevoel geven. Leden van de Rotary Haarlemmermeer / Schiphol, Buurtvereniging Het Oude Buurtje en van Horizon steken hun handen uit de mouwen en planten deze morgen bollen en bomen. Het is gezellig op de plaats van handeling. De harde werkers krijgen tussendoor genoeg en goed te eten, zodat zij voldoende energie hebben om door te werken tot een uurtje of 3.

Marco van Aalst, coördinator Welzijn, vertelt over het project: "We hebben vier fruitbomen geplant en een olijfboom. Verder zijn er zesduizend bollen de grond in gegaan, dat kon nog net, omdat het nog niet vriest.''

Sponsoring

Een bedrag van 90.000 euro is al opgehaald voor de belevingstuin. "Maar we zijn er nog lang niet. Het liefst groeien we naar 140.000 euro. Hiervoor gaan wij het bedrijfsleven nog een keer aanschrijven. We komen gelukkig veel enthousiasme tegen. Hoofddorp is straks een unieke tuin rijker."

De streefdatum om klaar te zijn, is de eerste week van mei 2020. "Dan hopen we de officiële opening te hebben. De bewoners in de omgeving leven volop mee. Ze stellen vragen en lopen een rondje. We geven graag antwoord op alle vragen. Er valt in de tuin straks echt wat te beleven. Het belangrijkste is dat meer ouderen buiten komen. We willen de glimlach op de gezichten zien.''

Horizon

De belevingstuin is voor Horizon, een zorgcomplex van de Stichting Ouderenzorg Haarlemmermeer met 150 huurwoningen voor senioren die nog zelfstandig wonen, en – verdeeld over drie etages – zestig zorgappartementen voor cliënten die behoefte hebben aan kleinschalige zorg. Tot laatstgenoemde behoren mensen die lijden aan dementie. Maar als de tuin er eenmaal is, mag iedereen ervan genieten.

Buurtbewoner Maaike Brouwer is ook zeer positief over de tuin: "De belevingstuin tovert een glimlach op het gezicht. En een glimlach op het gezicht neemt niemand meer af!" Ze weet zeker dat ook de bewoners van de buurtappartementen meedoen met de crowdfundingsactie. "Het gaat veel geluk brengen voor iedereen die er komt. En je spaargeld is in deze tijd toch niets meer waard. Voor een familielid kom ik hier regelmatig en het moet heerlijk zijn om met goed weer met vader, moeder, tante of oom op pad te gaan.''

Centraal terras

De tuin is verdeeld in verschillende kamers met meerdere paden, kleine schaduw- en zonterrassen en één groot centraal terras. In iedere kamer is een ander beleving te ervaren. De tuin wordt zo ingericht dat alle zintuigen geprikkeld worden. Daarnaast is er, in samenwerking met de fysiotherapeut, gekozen voor een aantal therapeutische toestellen.

Een medewerker van Horizon is ervan overtuigd dat de ontwerpers zicht hebben op de denkwereld van de cliënten: "Er komen verschillende kleuren om het niet te ingewikkeld te maken. En de indeling prikkelt de zintuigen. Bij de ingang komt een informatiebord met hoe de tuin gebruikt kan worden."

Mooie gevoelens

Door systematisch aandacht te besteden aan geheugen- en oriëntatieoefeningen wordt getracht achteruitgang van bepaalde functies tegen te gaan. Van der Pluijm blijft ondertussen genieten: "Er is in de toekomstige tuin volop aandacht voor geuren, kleuren en aaibaarheid. Juist deze doelgroep is daar gevoelig voor. In de tuin krijg je minder angst en komen mooie gevoelens naar boven. Ik kan eigenlijk niet wachten tot de zomer als deze droom is uitgekomen."

Ondertussen rust een vrijwilliger van het Oude Buurtje even uit. "Als je in de tuin werkt, merk je dat je wat ouder bent. Ik voel spieren waarvan ik niet wist dat die er waren. Geen probleem, ik heb het er voor over. Hopelijk wordt deze belevenistuin een inspiratie. En wie weet zijn er over 10 jaar overal in het land van dit soort tuinen. Er is veel vergrijzing en daar moeten we creatief mee omgaan."

Meer berichten