John van der Meer knokte en won

Algemeen
John van der Meer weet als ervaringsdeskundige hoe het is om in een rolstoel te zitten. Toch hield dit hem, op geen enkel vlak, tegen.
John van der Meer weet als ervaringsdeskundige hoe het is om in een rolstoel te zitten. Toch hield dit hem, op geen enkel vlak, tegen. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - John van der Meer is docent met een Pabo en Cios-opleiding. In september 1996 raakte hij betrokken bij een auto-ongeluk en liep een dwarslaesie op. Na een lange revalidatie en veel sporten kan de Hoofddorper weer lesgeven. Dit doet hij onder andere voor Fonds Gehandicaptensport met het voorlichtingsproject 'Scool on Wheels'.

Doeltreffende voorlichting met Scool on Wheels

door onze verslaggever

Scool on Wheels is een voorlichtingsproject waarbij een docent in de klas laat zien hoe het is om een handicap te hebben. "Leerlingen leren daardoor spelenderwijs dat, als je een handicap hebt, heel veel mogelijk is," vertelt John van der Meer. "Ze ervaren zelf hoe het is om in een rolstoel te zitten en gaan met elkaar de uitdaging aan tijdens een potje rolstoelbasketbal. Ook gaan ze, na het zien van indrukwekkende voorbeelden, met elkaar in discussie over hoe het is om met een beperking te leven."

Workshop

Van der Meer is bijna dagelijks onderweg voor dit project. ''Scool on Wheels is een actieve en dynamische workshop waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 leren en ervaren wat leven en sporten met een beperking inhoudt. Het project bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte." In het theoriegedeelte vertelt de lesgever over 'leven en sporten met een handicap'. In het praktijkgedeelte ligt de nadruk op sporten met een handicap waarbij de kinderen zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten.

De reacties die Van der Meer krijgt, zijn altijd bijzonder. "Kinderen staan normaal gesproken helemaal niet stil bij een handicap, dat is op die leeftijd natuurlijk ook logisch. Het is goed dat ze voor heel even toch in deze wereld terechtkomen. Ze zitten met open mond te luisteren en er is altijd grote interesse bij de doelgroep. Ze hebben door dat het ze zelf ook kan overkomen.''

Knokken

Zelf weet hij hoe hard je moet knokken om met een handicap een plek te veroveren in de harde wereld. "Het is mij net als vele andere lotgenoten gelukt met, letterlijk en figuurlijk, vallen en opstaan. Ik ben zo blij dat ik mijn ervaringen mag delen met deze jonge mensen."

Een clinic van Scool on Wheels is voor kinderen van 10 tot 15 jaar. ''Deelname aan een clinic is voor basisscholen gratis, mits er een sponsor is. Wil je met je basisschool zeker zijn van deelname aan de clinic? Organiseer zelf een sponsoractie, dan garanderen wij de clinic.''

Scool on Wheels is een landelijk project van Fonds Gehandicaptensport. Team Sportservice coördineert het project in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Van der Meer: ''Het doel is om Scool on Wheels kosteloos aan te bieden aan scholen in Nederland. Gezien de populariteit van het project is de mogelijkheid van deelname altijd afhankelijk van het aantal openstaande plaatsen."

Voetbaltrainer

Van der Meer is ook al lange tijd actief als voetbaltrainer. Onder zijn leiding presteerde het damesteam van Pancratius uit Badhoevedorp 2 jaar sterk. Hij staat nu onder contract bij RCL uit Leiderdorp. Het team doet het uitstekend in de Hoofdklasse. ''We staan op doelsaldo bovenaan. Het wordt nog zwaar, maar we zijn sterk genoeg om te promoveren naar de Topklasse. Het is een prima selectie en de club is een warm nest vol gezonde ambities."

Het steekt hem wel dat er nog altijd vooroordelen zijn over het damesvoetbal ''Het televisieprogramma 'Voetbal Inside' doet over vrouwen en voetbal niet zo leuk. Vooral Johan Derksen maakt het vaak te bont en dat is jammer. Natuurlijk zijn de vrouwen nog niet zo ver als de mannen, maar we ontwikkelen ons snel."