Senioren gaan veiliger door het leven dankzij digitale hoogstandjes

Algemeen
Senioren.
Senioren. Foto: Shutterstock

HOOFDDORP - Goed nieuws, wat betreft senioren en veiligheid. Er komt volgende maand een speciale app waardoor mantelzorgers en de zorgbehoevende beter en vooral veiliger en efficiënter met elkaar communiceren. Ondertussen zijn er duizenden ouderen die voor de kerst als cadeau een smartwatch vragen. Een horloge dat direct alarm slaat als deze gevaarlijke waarden meet qua bloeddruk of hartslag. Dat kan veel narigheid voorkomen.

Han van Doorn uit Haarlemmermeer is 82 jaar, maar nog volop actief. Samen met zijn zoon ontwikkelde hij de app 'Are you okay today?' waarin mantelzorgers kunnen zien hoe het met degene gaat die zij verzorgen. Van Doorn verwacht veel van de app: ''Het plan om deze app op te zetten, startte toen mijn lieve zoon constant wilde checken of het goed met mij ging. Goed bedoeld, maar met een app kan het natuurlijk anders." Daarom gingen vader en zoon naar de tekentafel en bedachten de app, die aan de hand van het stroomgebruik van de oudere constant monitort of alles goed gaat.

Zelflerend systeem

Als er bijvoorbeeld geen licht aangaat 's ochtends of Van Doorn zet niet zijn vaste kopje thee, zal het systeem de mantelzorger waarschuwen. "Het is een zelflerend systeem dat mijn leefpatronen ziet. Als er een afwijking is, waarschuwt de app mijn zoon."

Afgelopen periode werd de app getest door meer dan honderd ouderen en hun mantelzorgers. Zij hebben de test unaniem positief ervaren. Van Doorn: ''De oudere hoeft niet rond te lopen met een alarmknop om zijn nek of pols en het is voor de mantelzorgers kinderlijk eenvoudig om de ouderen in de gaten te houden, zonder dat dit vervelend wordt of hun privacy aantast." De app 'Are you okay today?' zal begin 2020 beschikbaar zijn voor gebruikers. De interesse is nu al groot.

Smartwatch

Een smartwatch is, letterlijk vertaald, een slim horloge. Hoe duurder zo'n smarthorloge is, hoe meer functies het heeft. De hartslag is bij deze toestellen voortdurend op te vragen. En dat geeft veel senioren een prettig gevoel. De interesse is groot bij de consument. Bas van Tilburg werkt in een warenhuis en verkoopt het horloge zeer veel: ''En terecht, het moet toch een goed gevoel geven dat je voortdurend via je horloge medisch in de gaten wordt gehouden? Ik ben nog jong, maar draag er ook een. Er zijn te veel mensen in de problemen gekomen en zelfs overleden, omdat het hart op hol sloeg. Nu krijg je een waarschuwing en kun je direct maatregelen nemen."

Van Tilburg wijst op de efficiënte wijze om direct hulp te zoeken via het horloge: ''Zo kun je de aandacht trekken van andere horlogegebruikers met een simpele tik op het toestel en er zoiets persoonlijks mee delen als je hartslag. Het horloge kan zelfs de hulp van anderen inroepen wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent."

Slimme chip

De werking zit goed in elkaar. "Het hart van het horloge wordt gevormd door een slimme chip met veel functies. Daarnaast bevat het een geavanceerde gyroscoop om zelfs de kleinste lichaamsbewegingen waar te nemen. Via de GPS-locator van de iPhone weet het horloge altijd en overal waar de drager zich bevindt."

Grootvader Barend Snel uit Hoofddorp is blij met zijn smartwatch: "'Ik heb hem gekregen van de kinderen. Het beste cadeau van de afgelopen 30 jaar. In het begin kijk je voortdurend naar je hartslag en het aantal stappen dat je hebt gedaan. Van de week liep ik naar de supermarkt en heb ik bewust een langere route genomen." Hij waakt er wel voor om naar alle functies te kijken. "Je hebt dit soort klokjes in alle prijzen. Bij de dure toestellen zit er ook veel onzin op. Bij mijn toestel kun je ook zien hoeveel trappen ik heb gelopen. Dat is voor mij onzininformatie. Maar dat hoort er nu eenmaal bij in deze tijd. Het gaat er mij om dat je niet onwel wordt en niemand je vindt. Wat een uitvinding, de wereld is rot, maar op het gebied van techniek en wetenschap doen we het goed. En dat is mijn kerstgedachte voor 2019."