Roodborstje weer terug in de tuin

Algemeen
Aangeleverd
Aangeleverd (Foto: )

HALFWEG - Elk jaar kijkt fotograaf Peter Vreeswijk uit naar de terugkeer van het roodborstje in zijn tuin. En ja hoor, vorige week meldde hij zich weer door op de tuinstoel voor het raam te gaan zitten zingen.

Roodborstjes zijn vaak nieuwsgierig en goed van vertrouwen. Tegen soortgenoten zijn zowel het mannetje als het vrouwtje daarentegen heel agressief en ze verdedigen ‘s zomers en ‘s winters fel hun territorium. Ze tonen daarbij de rode borstveren.

 Het roodborstje is met zijn opvallende kleur en zijn zwarte grote ogen een mooi en nieuwsgierig vogeltje. Hij is niet bang voor mensen en is daardoor ook de meest geliefde tuinvogel. Terwijl je in de tuin aan het klussen bent, houden ze je nauwlettend in het oog. 

In de winter is het in de meeste tuinen een welkome, bekende verschijning. De vogels die zich in de winter laten zien zijn meestal afkomstig uit Denemarken of de Scandinavische landen. In het najaar trekken deze dan naar onze regio en daar de bosdomeinen dan al ingenomen zijn door onze inheemse achtergebleven exemplaren zakken ze dan af naar onze tuinen. 

Roodborstjes helpen om de winter door te komen kan met gedroogde meelwormen, ongekookte havermout of een zadenmix. Het is en blijft en mooi vogeltje. 

Het roodborstje in de tuin van Peter Vreeswijk.

Foto: Peter Vreeswijk