Laatste herdenking Schipholbrand

Algemeen
De Schipholbrand wordt dit jaar voor het laatst publiekelijk herdacht.
De Schipholbrand wordt dit jaar voor het laatst publiekelijk herdacht. ((Foto: Pr))

HAARLEMMERMEER - Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Schipholbrand uitbrak. Op maandag 26 oktober staat het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, samen met de Haarlemmermeerse wethouders Nobel en Rip bij het monument in Oude Meer stil bij dit jubileum. Het is tevens de laatste keer dat de brand publiekelijk wordt herdacht.

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 vielen in het cellencomplex op Schiphol-Oost elf doden: ingesloten vreemdelingen die wachtten op papieren over hun verblijf hier of ‘toevallig’ waren opgepakt.

Trauma

Belangrijke reden voor de herdenking was dat voor een aantal nabestaanden en overlevenden het trauma nog duidelijk leefde. Deze groep is inmiddels door allerlei oorzaken heel klein geworden. Ook vond de herdenking plaats omdat ‘vreemdelingendetentie in Nederland’ nog steeds omstreden is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het rapport ‘Isolatie in vreemdelingendetentie’ van Amnesty International van begin september. Dat thema wil het platform door andere manifestaties, bijvoorbeeld rond de verkiezingen, aan de orde blijven stellen. Daarom is deze 15e herdenking de laatste.

Herdenking

De herdenking is maandag 26 oktober om 19.00 uur bij het monument achter Breguetlaan 67, tegenover de Shellpomp in Oude Meer, Schiphol-Oost. De wethouders Jurgen Nobel en Johan Rip vertegenwoordigen het Haarlemmermeerse gemeentebestuur. Wethouder Nobel houdtl een korte toespraak. Violist Silvain Kroon verzorgt de muziek. Centraal staat het leggen van bloemen bij de elf paaltjes met de namen van de slachtoffers.

Belangstellenden zijn welkom en worden uitgenodigd bloemen mee te nemen. Opgeven kan bij vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com.