Sportclubs en scholen doen mee met Coming Out Dag

Algemeen
Scholen en sportverenigingen spraken zich uit tijdens Coming Ouit Day.
Scholen en sportverenigingen spraken zich uit tijdens Coming Ouit Day. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Sportclubs en basisscholen zetten zich tijdens deze week, de week van de Coming Out Dag, in voor een LHBTIQ-vriendelijke gemeente. In de gemeente Haarlemmermeer. Maar liefst 24 scholen en 18 sportverenigingen deden mee.

“Prachtig om te zien hoe dit jaar weer meer scholen en verenigingen uitspreken dat bij hun iedereen zichzelf mag zijn’’, zegt Daphne Tervelde enthousiast. Zij is coördinator van het LHBTIQ-sportprogramma van Team Sportservice Haarlemmermeer en kijkt terug op een geslaagde week.

In het onderwijs maakten 24 scholen enthousiast gebruik van de Regenboog-beweegbingo. “Docenten en vakleerkrachten hebben leerlingen weer extra gemotiveerd om te bewegen en kaartten daarbij ook het thema LHBTIQ aan. Hier werd door de kinderen en docenten erg goed op gereageerd. De beweegbingo was een goede combi van actief, speels en informatief.”

Een hoogtepunt was het wedstrijdweekend van 10 en 11 oktober: 18 sportclubs besteedden actief aandacht aan de Coming Out Dag. De meeste verenigingen hesen in het weekend de regenboogvlag. Hiermee betuigen deze clubs zichtbaar hun steun aan de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTIQ-inwoners in de sport.

Uniek dit jaar is het aantal teams dat haar wedstrijden in regenboogsokken speelde. Voor het eerst hebben drie herenteams binnen het voetbal en hockey zich daarvoor aangemeld. Hiermee wordt de heersende heteronormativiteit in deze sporten onder de aandacht gebracht.

Sinds december 2019 is Haarlemmermeer een regenbooggemeente. De komende jaren geeft Haarlemmermeer een extra impuls aan de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTIQ’s in Haarlemmermeer met het Regenboogbeleid.