Haarlemmermeer krijgt binnen drie jaar zo'n 1000 woningen

Algemeen
Haarlemmermeer krijgt er tot en met 2023 een kleine duizend woningen bij.
Haarlemmermeer krijgt er tot en met 2023 een kleine duizend woningen bij. ((Foto: Pixabay))

HAARLEMMERMEER - Het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) heeft ingestemd met de prestatieafspraken met woningcorporaties en huurdersvertegenwoordiging in Haarlemmermeer. Met de afspraken wordt duidelijk gemaakt hoe de corporaties willen bijdragen aan de volkshuisvestelijke opgaven die er liggen in de gemeente. De prestatieafspraken met Ymere, Eigen Haard, DUWO en Woonzorg en de huurdersverenigingen gelden voor de jaren 2021 tot en met 2023.

Wethouder woonbeleid Mieke Booij is er blij mee: “Prestatieafspraken zijn belangrijk in de samenwerking tussen gemeente, wooncorporaties en vertegenwoordigers van huurders. Hiermee leggen we vast wat we de komende jaren samen gaan doen. Dit biedt duidelijkheid. We hebben een enorm tekort aan woningen in de gemeente, en dan vooral in sociale en middenhuur. Ik ben blij dat onze corporaties willen investeren in een goed woonklimaat in Haarlemmermeer. En ook zorgen voor meer woningen voor onze inwoners.”

De beschikbaarheid van betaalbare woningen is een van de speerpunten van het college in het Woonbeleidsprogramma. Booij: “Die lange wachtlijsten zijn een doorn in het oog. We hebben een grote woningbouwopgave van 20.000 woningen tot 2040. Dit is alleen samen met wooncorporaties en ontwikkelaars te realiseren. Betaalbare sociale huurwoningen zijn ontzettend hard nodig. Daarom zijn wij blij dat de corporaties tot en met 2023 minimaal 916 woningen gaan bouwen. Zo pakken we ook samen de wachtlijsten aan.”

De komende drie jaar gaat Ymere minimaal 300 sociale huurwoningen opleveren in Haarlemmermeer. Ook wordt er gekeken of er met flexwonen spoedzoekers kunnen gehuisvest.

Sinds 2019 verhuurt Eigen Haard woningen in Haarlemmermeer. Ze willen de woningvoorraad in Haarlemmermeer graag fors uitbreiden. Eigen Haard wil tot en met 2023 416 sociale huurwoningen bouwen. Het gaat om projecten als Wickevoort, Rooseveltpark en de R-Net locatie en het voormalige Vestia-kantoor waar woningen voor jongeren en vergunninghouders komen.

DUWO wil de komende jaren tot en met 2023 minimaal 200 nieuwe studentenwoningen, met een huur tot 619 euro, in de gemeente Haarlemmermeer realiseren. Begin 2021 vinden hier gesprekken over plaats. DUWO wil in samenwerking met ontwikkelaars huisvesting voor studenten op Hyde Park realiseren. De gemeente ondersteunt dit initiatief met de randvoorwaarden, die de ontwikkeling van betaalbare huisvesting voor deze doelgroep haalbaar maken.

Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat de bestaande sociale woningvoorraad in stand blijft. Met wooncorporaties spreekt de gemeente af om terughoudend om te gaan met verkoop van woningen. Eventuele verkoop van woningen dient dan om nieuwe investeringen in sociale huurwoningen in Haarlemmermeer mogelijk te maken. Of om bij te dragen aan de leefbaarheid in wijken en kernen.

De vraag naar woningen is divers. Er is vooral vraag naar kleinere, compacte woningen voor starters, ouderen, jongeren of tweepersoonshuishoudens. Daarom is het van belang dat corporaties ook dit soort woningen toevoegen aan de woningvoorraad.

Ook wil de gemeente de doorstroming vanuit sociale huurwoningen bevorderen. Zo kunnen bijvoorbeeld senioren verhuizen naar een passende huurwoning van een woningcorporatie en blijft de grotere woning achter voor gezinnen. Om dit te stimuleren heeft de gemeente de verhuiskostenvergoeding voor senioren verlengd tot en met 2022.