Haarlemmermeer trapt nieuwe jaar digitaal af

Algemeen
Burgemeester Marianne Schuurmans liet zich op mediakanalen horen.
Burgemeester Marianne Schuurmans liet zich op mediakanalen horen. ((Foto: gemeente Haarlemmermeer))

HAARLEMMERMEER - In normale tijden is de eerste werkdag van het nieuwe jaar de dag van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Maar een bomvolle Burgerzaal in het raadhuis, waar ‘tout Haarlemmermeer’ de beste wensen uitwisselt, is er dit jaar niet bij. Geen sfeervolle aankleding, geen muziek, geen vrolijke gezichten, geen ons-kent-ons-gevoel, geen speeches, geen toost. Corona, nog steeds volop aan de macht, trok ook hierdoor een streep.

Burgemeester Marianne Schuurmans liet natuurlijk wel van zich horen en deed dat op de manier zoals dat we dat in deze coronatijd inmiddels gewend zijn. Via de bekende mediakanalen wenste zij op video alle inwoners van onze per het allerbeste. Uiteraard lag daarbij het accent op gezondheid en afscheid van het virus, want een ondernemende polder als Haarlemmermeer kan niet wachten totdat het sein om het normale leven weer op te pakken op groen gaat.

Een ketting

Maar het is nog niet zover. Vrijwel alle economische activiteit ligt nog plat. En als daarbij in de afgelopen periode iets duidelijk is geworden, is het dat we daarbij de branches niet apart moeten bekijken. Het bedrijfsleven is een ketting. Als één schakel uitvalt, volgt heel snel de rest. De horeca heeft het zwaar, maar ook de winkels, de reiswereld, Schiphol en alle ondernemingen die daaraan gelieerd zijn, de lijst is heel lang.

“Het was een bijzonder jaar”, constateerde de burgemeester, die uiteraard hoopte dat de polder in de loop van de komende periode terug kan naar het oude normaal.. “Veel burgers hebben, zowel zakelijk als persoonlijk, heel veel moeten meemaken. Ik hoop dat we nu een jaar van licht tegemoet kunnen gaan. Een jaar waarin we weer contact kunnen hebben en elkaar weer echt kunnen ontmoeten.”

Stoorzender

Ontmoeten en verbinden, het was jarenlang het motto van de gemeente Haarlemmermeer. Iedereen zal het erover eens zijn, dat corona daarbij in 2020 een flinke stoorzender is geweest. “Laten we vertrouwen hebben en positief blijven. Maak er het beste van, zodra we samen weer aan het werk mogen ”, klonk het uit de reeks beste-wensenfilmpjes, die na de woorden van de burgemeester volgde.

Commissaris van de koning Arthur van Dijk- nog steeds Badhoevedorper, diverse wethouders, politici, medewerkers van Meerradio, vertegenwoordigers van de kerken, en een scala aan andere bekende en minder bekende Haarlemmermeerders onderstreepten dat nog eens. Van Dick Benschop, directeur van de luchthaven Schiphol tot Lex Vonk, directeur van de AM-groep klonk het: als er iets niet kan, ga inspelen op wat wel kan, we komen eruit. En natuurlijk zorgt de komst van het vaccin voor hoop. Fotograaf Ton Hofstra, die ook een filmpje had ingestuurd, verwoordde het kort en bondig: 2021, het jaar van Gezondheid voor een Prikkie.

Anja Maas