Goed en rustig verlopen jaarwisseling in Haarlemmermeer

Algemeen
Sterretjes waren de beste optie tijdens oudjaarsavond.
Sterretjes waren de beste optie tijdens oudjaarsavond. ((Foto: Pixabay))

HAARLEMMERMEER - De afgelopen jaarwisseling zou anders dan voorheen verlopen, heeft Veiligheidsregio Kennemerland toch vroegtijdig de samenwerking opgezocht met Politie Eenheid Noord-Holland Noord en buurregio’s Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord.

De voorbereiding verliep verder voor brandweer en ambulance gelijk aan voorgaande jaren, alhoewel een dergelijke dienst ‘altijd spannend’ is. Vraag het elke hulpverlener en hij of zij zal zeggen dat er net als op elk ander moment ‘gewoon hulp wordt verleend’.

Terwijl de corona teststraten hun poorten eind van de middag sloten, begon voor de collega’s van de meldkamer, brandweer, ambulance en politie het aantal meldingen juist toe te nemen. Niet vreemd voor een oudjaarsdag en – nacht. Alle hulpverleningsdisciplines samen spreken van een goed verlopen nacht.

Rustig verlopen

De nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 is in regio Kennemerland rustig verlopen. Het meest druk was het rond en vlak na de jaarwisseling, maar ook doordat er geen horeca open was en het aantal mensen op straat dieper in de nacht beduidend minder, was het snel rustig.

De brandweer is 99 keer ingezet, waarvan 83 keer voor brand gerelateerde melding, in een periode van 24 uur tot 8 uur in de morgen morgen, de ambulances 116 keer en samen reden zij nog eens 13 keer naar een melding toe, bijvoorbeeld naar een reanimatie waar zowel brandweer als ambulance voor gealarmeerd kan worden. De brandweer- en ambulancehulpverleners kregen in totaal 228 incidenten te verwerken.

Het betrof veel kleine incidenten, bijvoorbeeld containerbranden, maar ook autobranden en gebouwbranden behoorden tot de meldingen. Deze waren snel onder controle. In Haarlem zijn volgens het datasysteem van meldkamer Noord-Holland de meeste inzetten geweest, Haarlemmermeer telt er 19 dit jaar. Burgemeester Marianne Schuurmans kwam ‘s nachts nog een kijkje nemen bij de politie.

Vuurwerk

Ondanks het vuurwerkverbod werd er wel degelijk vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden. Er is een vuurwerkslachtoffer bekend. Dat is uiteraard wel lager dan voorgaande jaarwisselingen. De politie ontving meerdere meldingen over vuurwerkoverlast en meldde via twitter dat ‘meldingen waarbij hulpverleners, burgers of de openbare orde in gevaar komen voor gaan op meldingen van vuurwerkoverlast.’