Klimaatatlas Haarlemmermeer online

Algemeen

HAARLEMMEER - Het klimaat verandert, dat gaat aan niemand onopgemerkt voorbij. En dat heeft gevolgen, ook voor de polder. Waar moeten we alert op zijn, wat moeten we doen, en moeten we al iets doen. Om op deze vragen antwoord te geven heeft de gemeente Haarlemmermeer samen met het Hoogheemraadschap Rijnland een zogenaamde klimaatatlas samengesteld. Die geeft inzicht in welke straten en wijken van onze polder de knelpunten liggen, waarvoor door de veranderende situatie maatregelen nodig kunnen zijn.

Hoe zit het precies? De klimaatverandering confronteert ons steeds meer met extreme weerssituaties. In het voor- en najaar zien we steeds vaker forse stortbuien en in de zomer steeds meer hete dagen. Dat vraagt om aanpassingen in de infrastructuur van de polder. Door de grote verschillen in diepte zullen namelijk bij heftige regenval de laagstgelegen delen, zoals bij Nieuw Vennep, veel eerder problemen krijgen met wateroverlast, terwijl andere gedeelten dan nog wel droog blijven.

Opvangen

Er moeten voor die laagste delen de komende tijd dus voorzieningen komen om de gevolgen van deze stortbuien te kunnen opvangen. Bij langdurige hitte zien we het omgekeerde: op de hoogstgelegen plaatsen wordt de grond sneller te droog. Ook zullen de beweegbare bruggen in de polder en over de Ringvaart bij hitte vaker en meer uitzetten zodat het risico bestaat dat zij op een gegeven moment niet meer opengaan.

Klimaatverandering

En ook dit is dit een punt dat aandacht verdient. Die aandacht is overigens nog niet urgent, want de effecten van de klimaatverandering zijn in de polder voorlopig nog niet op grote schaal aan de orde. Maar er moet wel opgelet worden en regeren is vooruitzien. Vandaar dat Haarlemmermeer nu komt met de gemeentelijke klimaatatlas, waarin veel van de huidige probleempunten zijn samengebracht. Bewoners, bedrijven en andere belangengroeperingen kunnen er gebruik van maken, als ze dat nodig lijkt om de leefbaarheid in de nabije toekomst te waarborgen.

Elke deel

De klimaatatlas is te vinden op internet: http://haarlemmermeer.klimaatatlas.net.. Daar is alles te vinden over droogte, hitte, wateroverlast en overstromingen. Er is in te zoomen op elk specifiek deel van Haarlemmermeer.