En even was de wereld wit

Algemeen
Sommigen trokken eropuit met hun slee.
Sommigen trokken eropuit met hun slee. (Foto: Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER - Na een recordperiode van 715 dagen lag er weer sneeuw in Nederland. Tijdens de meting door de Bilt werd zaterdagmiddag en -avond een sneeuwdek waargenomen, voor het eerst sinds 1 februari 2019. Het gaat om een laagje van minder dan 1 centimeter.

Het vorige record stond op 692 dagen zonder sneeuw. Dat gebeurde tussen 17 maart 1989 en 8 februari 1991. Dat record werd eerste kerstdag verbroken.

Verder oplopen

De kans op sneeuw in Nederland wordt steeds kleiner door zachte zuidwestenwinden in de winter en het verder oplopen van de wintertemperatuur. Sinds het begin van de officiële sneeuwmetingen in 1930 waren er slechts drie winters zonder de vorming van een sneeuwdek in De Bilt. Dit was het geval in 1990, 2014 en 2020.

De afgelopen dertig jaar is het aantal dagen waarop een gesloten laagje sneeuw ligt, gehalveerd. In De Bilt lag tussen 1961 en 1990 nog gemiddeld op 23 dagen per jaar sneeuw, in het huidige klimaat is dit aantal gedaald naar 11. Gemiddeld over het land is het aantal sneeuwdekdagen gedaald van 19 naar 10.

Sleetjes

Toch werd er al genoten van dat beetje sneeuw. In het recreatiegebied Spaarnwoude waren de kinderen al gauw met hun sleetjes in de weer, maar helaas voor een zeer korte periode. Kleine kinderen gingen door het dolle heen, want zij hadden nog nooit sneeuw gezien.

In eerste instantie werd er deze week nog meer sneeuw voorspeld, maar dat is weer veranderd in regen. 

Saskia Vreeswijk