Uitbreiding Amsterdamse haven: geen annexatie Houtrakpolder

Algemeen
De Machineweg zou, de uiterste westgrens van de Amsterdamse haven blijven.
De Machineweg zou, de uiterste westgrens van de Amsterdamse haven blijven. ((Foto: Peter Vreeswijk))

ZWANENENBERG/HALFWEG - ‘Uitbreiding Amsterdamse haven: geen annexatie Houtrakpolder’, die oproep deed de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg vorige week in een brandbrief aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer. Uit diverse publicaties eind vorig jaar blijkt namelijk dat het Havenbedrijf Amsterdam zijn oog heeft laten vallen op de Houtrakpolder.

Volgens de dorpsraad wordt hiermee een andere afspraak uit het oog verloren: toen de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, nu gemeente Haarlemmermeer, het grondgebied voor de Afrika haven moest afstaan is gesteld dat de Machineweg, zie foto, in de toekomst de uiterste westgrens van de Amsterdamse haven zou blijven. Zoals bekend werd de containerterminal in de Afrika haven een volledige mislukking. Die afspraak wordt dus nu losgelaten vanwege het lawaai van de havenbaronnen terwijl het gemeentebestuur van Amsterdam zich in zwijgen hult.

Mening

Concluderend is de dorpsraad van mening dat Amsterdam duidelijk moet worden gemaakt zijn problemen binnen zijn huidige grenzen op te lossen. Wellicht kan worden overlegd met Tata Steel. Zij hebben ruimte over met een uitgebreide railinfrastructuur. Bovendien gaat de Amsterdamse haven in de toekomst ruimte overhouden als de op- en overslag van fossiele brandstoffen nagenoeg weg is.

Een volledige weergave van de brief is opgenomen op de website van de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg: www.zwanenburg-halfweg.nl.

Omgevingsvisie

Overigens heeft de gemeente Haarlemmermeer zich vorig jaar in een omgevingsvisie al gekeerd tegen de mogelijkheid dat de Houtrakpolder wordt opgeslorpt door de haven.

De dorpsraad hoopt dat het niet alleen bij zachte woorden blijft. Door de uitbreiding met het grondgebied van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is de huidige gemeente Haarlemmermeer een gelijkwaardige gesprekspartner.

Saskia Vreeswijk