Gemeente naar de rechter inzake schade raadhuis Halfweg

Algemeen
Er ligt een grote berg granulaat achter de westelijke vleugel van het voormalige raadhuis in Halfweg.
Er ligt een grote berg granulaat achter de westelijke vleugel van het voormalige raadhuis in Halfweg. ((Foto: Peter Vreeswijk))

HAARLEMMERMEER - Sinds september 2018 is de gemeente in juridisch gevecht met diverse aannemers en opdrachtgevers. Destijds is, tijdens de bouw van het outlet center, een grote berg granulaat achter de westelijke vleugel van het voormalige raadhuis in Halfweg gestort.

Hierdoor zijn heipalen onder dit deel van het pand verschoven en sommige zijn gebroken. De fundering van de rechterzijde van het pand is daardoor verzakt. Tot nu is nog steeds niet duidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. De gemeente komt er met de partijen niet uit. Een gang naar de rechter is daarom een logische stap.

Deze moet bepalen wie de gemeente hiervoor aansprakelijk kan stellen zodat de gemeente eindelijk kan overgaan tot herstel waarna de schade verhaald kan worden. In het beschadigde deel bevonden zich voorheen de balies van burgerzaken. Deze balies zijn nu verplaatst en sinds juli 2019 geopend. In het beschadigde deel had de Stichting Historisch Halfweg ook de beschikking over een vergader- en opslagruimte. Die ruimte mag tot op heden niet worden betreden wegens instortingsgevaar. In die ruimte bevinden zich vele waardevolle etsen, tekeningen en foto’s.

De stichting heeft nog steeds geen vervangend onderkomen voor spullen en vergaderingen.

Hopelijk zal de rechter binnen niet al te lange tijd tot een uitspraak komen zodat dit conflict, dat zich nu al twee en een half jaar voortsleept, tot een einde gebracht kan worden.

Saskia Vreeswijk