Diamanten bruiloft echtpaar Mark

Algemeen
Henk en Cis Mark-Büch 60 jaar later.
Henk en Cis Mark-Büch 60 jaar later.

BADHOEVEDORP - De negende van februari is voor Henk en Cis Mark-Büch altijd een speciale datum geweest, want het is hun trouwdag. Op 9 februari 1961 zeiden ze in het Amsterdamse stadhuis ‘ja’ tegen elkaar. Een jawoord waar ze geen spijt van hebben gekregen, want op 9 februari 2021, gisteren dus, vierden ze hun diamanten bruiloft.

Een prachtig jubileum, dat vanzelfsprekend niet onopgemerkt voorbij mocht gaan. Maar ja, die corona-ellende. Alles wat je had willen plannen moet worden uitgesteld, dus wordt het ongetwijfeld voor dit jubilerende paar een feestje als alles weer mag. Maar waar corona geen stokje voor kan steken, was terugblikken. Dochter Manon Groepenhoff-Mark doet dat samen met deze krant dan ook graag.

Op dansles

Ze vertelt: “Mijn vader Henk Mark, werd geboren op 25 november 1936, mijn moeder Cis Büch op 14 februari 1938. Beiden zijn Amsterdammers, geboren en getogen. Ze leerden elkaar in die stad ook kennen. Op dansles. Dat was in die tijd voor veel jonge mensen de plek bij uitstek om elkaar te ontmoeten. Het klikte, en ze kregen verkering. Dat werd afgesproken op een bijzondere dag, namelijk op 30 april, toen nog Koninginnedag. Het was in 1954, dit jaar dus 67 jaar geleden. Ze zijn die dag altijd blijven vieren, dus is er dit jaar nog een mooi moment om bij stil staan.”

Huwelijksbootje

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw lag er meestal flink wat tijd tussen de eerste verliefdheid en het huwelijksbootje, al was het alleen al omdat ook toen huisvesting een probleem was. Zo was eerst inwonen bij ouders of schoonouders heel normaal. Maar in 1961, toen Henk en Cis trouwden, begon een huis vinden iets gemakkelijker te worden. Manon: “Mijn ouders konden een huis huren in de Spaarndammerstraat en mijn vader begon een eigen aannemersbedrijf. Mijn moeder maakte carrière bij een sigarettenfabriek.”

Kinderen kwamen er, maar eerst nog even niet. En dat was in die tijd best bijzonder. Maar in 1969 was het zover en arriveerde oudste dochter Manita. Daarna volgde in 1972 Manon. Zoals dat ‘hoorde’ in die tijd, nam Cis ontslag toen ze zwanger was van Manita. Want ja, als je moeder werd, hield je op met werken. “Het was eigenlijk al opmerkelijk dat mijn moeder na haar huwelijk niet meteen was gestopt.”

In beeld

Bij het begin van de jaren zeventig besloten Henk en Cis dat ze wilden verhuizen. Daarbij kwam Badhoevedorp in beeld, omdat familieleden van hen daar al woonden. In 1971 kochten ze daar een huis en nu, 50 jaar later, wonen ze daar nog steeds. Ze werden Badhoevedorpers en raakten betrokken bij het verenigingsleven. Bijvoorbeeld bij zwemvereniging B.Z.C.’80, die nu bekend is als De Waterwolf. In 1980 werden ze daar vrijwilligers. “Mijn vader heeft een baardje. Ik geloof dat hij daardoor in het dorp best bekend is geworden, want hij maakt inmiddels al heel wat jaren een rondje. Dan maakt hij graag een praatje met de mensen. En omdat hij aannemer is geweest, vindt hij het leuk om bouwwerken te bekijken. En gebouwd wordt er voorlopig nog genoeg”, aldus Manon.

Anja Maas

Henk en Cis Mark-Büch op 9 februari 1961.