Weekendje schaatspret een welkome afleiding

Algemeen
Kinderen leerden schaatsen op het terrein van De Bataaf.
Kinderen leerden schaatsen op het terrein van De Bataaf. (Foto: )

HALFWEG/ZWNANEBURG - Afgelopen weekend was het eindelijk zover. De schaatsen konden na jaren op zolder te hebben gelegen weer uit het vet en worden geslepen. Het was vanaf vrijdagmiddag mogelijk om te schaatsen op het terrein van De Bataaf. Dat was georganiseerd door Schaats- en SkateVereniging Zwanenburg.

De kwaliteit van het ijs was minder, maar goed genoeg voor de jeugd om het te leren

De kwaliteit van het ijs was wat minder, het ging hier om ‘sneeuwijs’, maar goed genoeg voor de jeugd om het te leren, maar voor de volleerde schaatser. Er werd volop geschaatst door de kinderen, waarvan velen hun eerste stappen ooit op het ijs zetten. Al dan niet met behulp van een ouder of gewoon ouderwets achter een stoel. Nog altijd de beste manier om het te leren.

De vereniging, die draait op vrijwilligers, moest alle zeilen bijzetten om de baan schoon te krijgen en te onderhouden voor de jonge gasten. Normaliter is de baan vrij toegankelijk voor leden en niet-leden betalen een kleine bijdrage. In verband met corona kon iedereen nu gratis gebruik maken van de baan. Iedereen werd wel vooraf geregistreerd.

De Ringvaart

Dat registreren was niet nodig op de Ringvaart. Na heel veel jaren kon, met Amsterdam The Style Outlets, de suikersilo’s en de oude suikerfabriek op de achtergrond, weer geschaatst worden, zei het op een beperkte ruimte, want De Kom was niet dicht. Veel inwoners van Zwanenburg en Halfweg waren hier te vinden.

Bij Brasserie Het Gemaal en Eetcafé Het Zwaantje werd voor muziek gezorgd. Om de inwendige mens te sterken had uitbater Ronald Hogesteger van Het Zwaantje zijn steiger ingericht als een ware ‘koek en zopie’. Een ieder kon hier terecht voor erwtensoep, glühwein of warme chocolademelk, indien gewenst met een scheutje rum. Dat zorgde voor veel gezelligheid, op afstand uiteraard, in de vrieskou onder een blauwe lucht met een prachtig winterzonnetje.

Bij de Pelgrimskerk

Bij de Pelgrimskerk aan de Havikstraat in Badhoevedorp werd ook flink geschaatst. Inwoner van van het dorp Louis Hegeman maakte ook een mooi winters plaatje, afgelopen zaterdag toen de zon zo heerlijk scheen.

Al met al was het een weekend om niet te vergeten. Eindelijk een lichtpuntje in deze donkere coronatijd.

Saskia Vreeswiik

Na heel veel jaren kon er weer op de Ringvaart worden geschaatst.
En  ook bij de Pelgrimskerk werd geschaast.