Maatvast gaat eenzaamheid te lijf

Algemeen
Ergens warme chocolademelk drinken doorbreekt eenzame dagen thuis.
Ergens warme chocolademelk drinken doorbreekt eenzame dagen thuis. ((Foto: Pr))

HAARLEMMERMMEER - Maatvast onderneemt de komende drie weken acties om de verbinding met haar oudere vrijwilligers en bezoekers in stand te houden, om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan. Rond de locaties, die vanwege de strenge lockdown nog altijd zijn gesloten, worden onder noemer ‘Maatvast laat ouderen niet in de kou staan!’ ontmoetingsmomenten georganiseerd.

Directeur van Maatvast, Maarten Askamp is van mening dat niet alleen de corona pandemie, maar ook wat hij noemt het ‘virus eenzaamheid’ tot grote gezondheidsrisico’s leidt onder jong en oud. “De noodzakelijke maar strenge corona maatregelen, de avondklok en de sneeuw, van afgelopen week, maken het voor met ouderen steeds moeilijker om in contact te blijven. Tijdens de gehele corona periode hebben we zoveel mogelijk de verbinding gehouden met onze senioren vrijwilligers en bezoekers en we zijn schrijnende situaties tegen gekomen.”

Contactmomenten

Om die reden organiseert Maatvast de komende drie weken contactmomenten voor oudere bezoekers en vrijwilligers. Ook anderen die verlegen zitten om een praatje en op zoek zijn naar contact, kunnen op afspraak bij de wijkgebouwen en dorpshuizen langs gaan. Buiten de locatie wordt een stuk gezelligheid en sfeer aangeboden.

“Een vuurkorf, gratis warme chocolademelk, koffie en thee, maar vooral weer een moment waarop er contact is en de eenzame dagen thuis voor even worden doorbroken”, aldus Askamp. “Gezien de coronamaatregelen is het wel van belang dat een ieder die gebruik wil maken van het aanbod vooraf contact opneemt met het wijkgebouw/dorpshuis voor het maken van een afspraak.”

Jongerencentra

In tegenstelling tot de reguliere locaties zijn de jongerencentra van Maatvast in overleg met de gemeente Haarlemmermeer en de Veiligheidsregio Kennemerland wel open om de vereenzaming onder jongeren en overlast op straat tegen te gaan.

Voor meer informatie: www.stichtingmaatvast.nl.