Tiende Week van het Geld gaat digitaal

Algemeen
Geld en hoe ga je ermee om. Een belangrijk onderwerp, dat er op school zeker bij hoort.
Geld en hoe ga je ermee om. Een belangrijk onderwerp, dat er op school zeker bij hoort. ((Foto: Anja Maas))

HAARLEMMERMEER - De Week van het Geld is voor Haarlemmermeer geen onbekende. Al voor de tiende keer staat dit project voor basisscholieren over ‘geld, wat doe je ermee en wat vooral niet’ op het lesrooster. Er is dus sprake van een jubileumeditie en eigenlijk was dat vorig jaar al het geval. Corona was alleen spelbreker en het programma moest worden gecanceld. Gelukkig hoeft dat dit jaar niet, en gaat, zoals zoveel andere projecten, de Week van het Geld digitaal. Thema is ‘Geld. Hoe ga je ermee om? Datum: week van 22 tot 26 maart.

Even ter herinnering: de Week van het Geld is een landelijk project dat wordt aangestuurd door het ministerie van Financiën. Meer Primair, de overkoepelende organisatie van onderwijs vanuit een christelijke visie in Haarlemmermeer, heeft dit lokaal opgepakt. Veel confessionele scholen uit de hele polder, van Abbenes tot en met Badhoevedorp, deden aan de afgelopen edities mee. “En”, vertelt Kees Rakers, “we hebben er vertrouwen in, dat er ook voor onze digitale jubileumversie ruime belangstelling is”.

Ontzorgen

Rakers weet waar hij over praat, want hij vormt samen met Koos Bokhorst het projectteam Financiële Educatie Meer Primair (FEMP). Beiden zijn oud-leerkrachten en geven invulling aan het lesprogramma van de Week van het Geld om de leerkrachten te ontzorgen. “Ja, dit jaar is heel erg anders, want je kunt niets laten uitdelen. Alles moet digitaal en dat was best een flinke klus. Maar ik denk dat we er goed zijn uitgekomen. Ook dit programma zal zeker aanslaan.”

Nu ook met de ouders

Geld. Als je er goed mee om kunt gaan is dat goud waard. Iedereen zal die uitspraak beschouwen als een prima lesonderwerp. Liefst 90 procent van de ouders van de doelgroep, alle basisscholieren, staat erachter, zo laat een inventarisatie zien. “Nu door corona de gastlessen vervallen, willen we de ouders bij het project betrekken”, vervolgt Rakers. “We hebben ze een brief geschreven en ze uitgenodigd om mee te denken en mee te kijken.”

Vlogger

De indeling van de jubileumweek is als volgt. Start project: maandag 22 maart, van 10.00 tot 10.15 uur. Daarna vanaf dinsdag tot en met donderdag tussen 9.00 en 9.15 uur het Week van het Geld-journaal met een spannende serie langs financiële instellingen. En op donderdag tussen 10.00 en 11.00 uur een kinderpersconferentie met de minister en als extra de medewerking van Dylan Haegens, een bij kinderen bekende vlogger.

Het lesmateriaal voor deze tiende Week van het Geld is door Rakers en Bokhorst uit de markt geselecteerd. Het wordt door Wijzer in Geldzaken en de Volksbank gratis beschikbaar gesteld. “We zijn tevreden over hoe we nu toch weer een Week van het Geld kunnen aanbieden. De waarde is namelijk stevig bewezen. Het is spijtig dat we geen interactie met de gastdocent in de klassen hebben, maar we denken dat dit eenmalig is. Hopelijk zijn we volgend jaar terug in het oude normaal.”

Voor meer informatie: www.wijzeringeldzaken.nl/leren-omgaan-met-geld; www.weekvanhetgeld.nl/thuisonderwijs.

Anja Maas