Bouwen zonder vergunning

Algemeen
Een dakkapel bouwen kan voortaan zonder vergunning.
Een dakkapel bouwen kan voortaan zonder vergunning. ((Foto: Pr))

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer heeft als eerste gemeente in Nederland besloten tot vergunningsvrij bouwen. Dat betekent dat inwoners voor bepaalde bouwwerken geen omgevingsvergunning meer hoeven aan te vragen.

Het gaat om bouwwerken op en rond de woning: dakkapellen, schuttingen en erkers, een aanbouw aan de woning, vervangingen van kozijnen en het plaatsen van luifels. Wethouder Mariëtte Sedee, Ruimtelijke Ordening, is blij met deze primeur. “Dit past bij het streven van Haarlemmermeer naar minder regels. Vanaf 1 april 2021 kunnen inwoners makkelijker en sneller aan de slag met bouwwerken die vergunningsvrij worden. Zij besparen dan ook de kosten van de vergunningaanvraag.”

Met dit besluit loopt Haarlemmermeer vooruit op de komst van de Omgevingswet. Die wet gaat op 1 januari 2022 in en is vergunningsvrij bouwen van kleinere bouwwerken op en rond de woning automatisch geregeld. Inwoners van Haarlemmermeer kunnen driekwart jaar eerder van deze mogelijkheden gebruik maken dan inwoners van andere gemeenten in Nederland.

Haarlemmermeer werkt al langer aan minder regels. De gemeente kent al een aantal jaren een afwijkingenbeleid. Inwoners krijgen in Haarlemmermeer vrijwel altijd een vergunning voor een aantal bouwactiviteiten die licht afwijken van het bestemmingsplan. Ook bestaat in Haarlemmermeer sinds 1 november 2015 de flitsvergunning. Voor een groot deel van de aanvragen voor dakkapellen en kozijnwijzigingen wordt binnen één werkdag de vergunningaanvraag afgehandeld en de vergunning digitaal verstuurd.

“Voor vergunningsvrije bouwwerken gelden nog wel steeds regels en alle bouwwerken moeten ook gewoon aan bouwtechnische eisen voldoen”, legt Sedee uit. “Voldoet het voorgenomen bouwwerk aan deze eisen, dan hoeft het bouwwerk slechts vooraf bij de gemeente te worden gemeld. Of alles klopt controleert de gemeente voortaan achteraf. Als de bouw niet in orde is, moet de initiatiefnemer het aanpassen en de kosten daarvoor zelf betalen.”


Het besluit van gemeente Haarlemmermeer komt voort uit deelname aan een landelijk experiment met het eenvoudiger maken van vergunningaanvragen. Alleen de genoemde bouwwerken worden vergunningsvrij. Voor andere bouwwerken blijft de vergunningplicht en de toets aan Bouwbesluit, bestemmingsplan en welstand nog gelden. Meer informatie op: https://haarlemmermeergemeente.nl/omgevingswet/omgevingsvergunning.

.