Gebouw Rabobank wordt medisch centrum

Algemeen
Het gebouw van de Rabobank, zoals het er nu bij ligt.
Het gebouw van de Rabobank, zoals het er nu bij ligt. ((Foto: René Kater))

BADHOEVEDORP - De A9 is al een tijdje weg, de plannen voor de invulling van de opengevallen ruimte liggen al een tijdje klaar, maar hoe staat het ermee? Gooit corona roet in het eten? Een update.

Wat corona ook allemaal in de weg zit, het ziet er niet naar uit dat het virus de plannen voor het nieuwe Badhoevedorp al te veel zal vertragen. Hinderpalen waren tot nu toe vooral procedurele kwesties. Vorige week liet wethouder Mariëtte Sedee, zij heeft ‘Badhoevedorp’ in haar pakket, tegenover de pers weten dat er zij vertrouwen in heeft dat de Raad van State in de loop van dit jaar het sein op groen zet voor woningbouwplan de Schuilhoeve. Dat betekent dat de realisatie van deze nieuwe wijk, vertraagd doordat het eerste bestemmingsplan moest worden aangepast, door kan gaan.

Bezwaren

Aanpassing was nodig omdat zowel Schiphol als de KLM bezwaar maakten tegen woonfaciliteiten zo dichtbij het vliegveld. Met het nieuwe bestemmingsplan ging Schiphol akkoord, de KLM niet, de luchtvaartmaatschappij ging met bezwaren weer naar de Raad van State. Inmiddels lijkt de verwachting gewettigd dat er later dit jaar een positieve uitspraak komt. Gebeurt dat, dan kunnen Pancratius en SC Badhoevedorp eindelijk verhuizen naar Sportpark de Veldpost, aan de overkant van de Schipholweg. Maar die verhuizing moet wachten totdat de gemeente grond die daarvoor onteigend moet worden, in haar bezit heeft. Ook hier is het wachten op een gerechtelijke uitspraak.

Medisch centrum

Wat het Badhoevedorpse centrum aangaat: Architectenbureau Cor Mastenbroek presenteerde onlangs een artist’s impression van het nieuwe medisch centrum, dat zal worden ingericht in het pand van de Rabobank. Dat gebouw is door Rabo verkocht, omdat de bank flink heeft georganiseerd, waardoor het veel te groot is voor het aantal personen dat er nu werkt.

De ideeën voor een medisch centrum in het gebouw sluiten goed aan bij ‘het oog voor de maatschappij’ dat Rabo wil uitstralen. “We slopen het pand terug tot het casco. Er komen diverse aanpassingen, en dan gaan we het opbouwen en inrichten tot een mooi gezondheidscentrum”, vertelde een woordvoerder van Bureau Cor Mastenbroek tegenover deze krant. Het pand krijgt er een etage bij en een uitstraling, die past bij de jaren 30 van de vorige eeuw. De algemene mening is, dat dat goed past bij Badhoevedorp.

Drie zorgaanbieders

Het nieuwe medisch centrum biedt huisvesting aan ‘arts, apotheek & fysiotherapeut’. De centrale locatie, dichtbij de winkels en veel nieuwe woningen, lijkt praktisch. “Ja, we zijn er zeker blij mee”, zegt fysiotherapeut Sander Schelling. Hij geeft samen met collega Bas van Houten leiding aan Back in Shape op het Lorentzplein. Hun fysiotherapie- en fitnesscentrum verhuist naar het nieuwe medisch centrum. “We komen daar samen met Huisartsen Badhoevedorp en BENU-apotheek. Die zitten nu aan de Pa Verkuyllaan. Wij hebben al uitzicht op onze nieuwe huis, want we hoeven eigenlijk alleen maar over te steken.”

Drie medische dienstverleners onder één dak dus. Enig idee wanneer dat een feit zal zijn? “Nog niet exact. De verwachting is dat er in de zomer kan worden begonnen met verbouwen. De werkzaamheden duren zo’n 9 à 12 maanden, dus in het midden van 2022 zou het zover kunnen zijn.”

Anja Maas

Een artist impression van het medische centrum.