Pontje Ome Piet vaart weer

Algemeen
Pontje Ome Piet is sinds 17 april weer in de vaart.
Pontje Ome Piet is sinds 17 april weer in de vaart. ((Foto: Pr))

BADHOEVEDORP - Afgelopen zaterdag was het zover: om 12.00 uur klonk symbolisch het startschot voor het nieuwe vaarseizoen van Pontje Ome Piet. Iedereen had er zin in, ook de weergoden. De voorjaarszon deed flink zijn best toen vanaf de aanlegsteiger langs de Nieuwemeerdijk tegenover nummer 337 de eerste passagiers weer richting het Amsterdamse Bos gingen. En uiteraard kon er ook weer worden teruggevaren.

Het is het elfde vaarseizoen van Veerpont Ome Piet. Het pontje is genoemd naar Piet Eilander, in de vorige eeuw de laatste pontjesbaas voor deze unieke oer-Hollandse oeververbinding. Toen hij stopte, was dat ook het eind van het pontje. Dat was buitengewoon jammer, want het wegvallen van deze mogelijkheid voor fietsers en voetgangers om via het water vlot en veilig naar het Amsterdamse Bos en Schiphol te komen bleek erg onpraktisch.

Pontje terug

Reden waarom Erik Hoogenboom en Martin Brekelmans, inwoners van buurtschap Nieuwe Meer, besloten een poging te doen dit pontje terug te brengen. Een ‘Buurman & Buurman’ initiatief, met knipoog naar het tv-programma, want beiden zijn behalve buurtgenoten ook nog eens buren. Hun plan had succes: in 2010 kon de oeververbinding aan een tweede leven beginnen. De keuze voor de naam Pontje Ome Piet was voor iedereen die ter plekke bekend is alleen maar logisch.

Leuk, praktisch en goedkoop

“Op dit moment zijn we nog niet van corona af”, vertelt Erik Hoogenboom, “maar we hebben vorig jaar met alle maatregelen en ervaringen zoveel vertrouwen opgebouwd dat we onze passagiers veilig en coronaproof kunnen overzetten. De veermannen zijn Martin en ik, met hulp van een aantal vrijwilligers. Wie onze passagiers zijn? Iedereen die naar de overkant wil om te recreëren in het Amsterdamse Bos. Mensen zien dit tochtje vaak als een leuk extraatje. Het Bos heeft sowieso veel te bieden en Pannenkoekboerderij Meerzicht is niet te missen. Alleen staan die pannenkoeken nu door corona even ‘in de wacht’. We hopen op een mooi seizoen, waarin we steeds meer afscheid kunnen nemen van corona.”

Niets extra

Pontje Ome Piet is op afroep beschikbaar. Afvaart van half april tot half oktober, ieder weekend: zaterdag tussen 12.00 en 18.00 uur, zon- en feestdagen tussen 11.00 en 19.00 uur. Erik Hoogenboom: “Volwassen en kinderen vanaf 5 jaar betalen 0,50 eurocent. Zijn ze met de fiets, dan kost die niets extra. Kinderen jonger dan 5 jaar onder begeleiding zijn gratis. En het meenemen van een kinderwagen is dat ook. Betalen kan met een tikkie. QR-code, of gepast contant.” En natuurlijk is het nuttig om nog even te vermelden dat lokale ondernemers als sponsor voor Pontje Ome Piet altijd welkom zijn. “Op het ogenblik zijn er twee sponsorborden vrijgekomen. Dus wil je je bedrijf via ons promoten? Van harte welkom.”

Meer informatie: http://nieuwemeer.info, mail: veerpont@nieuwemeer.info

Anja Maas