Kuiperijmuseum verhuurd aan gefuseerde scholen

Algemeen
Het Kuiperijmuseum, naast de molen van Sloten, is verhuurd.
Het Kuiperijmuseum, naast de molen van Sloten, is verhuurd. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - Het pand van het voormalige Kuiperijmuseum, naast de Molen van Sloten, is per 1 mei gehuurd door de onlangs gefuseerde democratische scholen LIFE! en Guus Kieft. Beide scholen zijn al jarenlang actief in de omgeving van Amsterdam. Zij waren op zoek naar een nieuwe locatie.

Tijdens een bezoek van enkele van hun docenten aan de molen, vorig jaar zomer, hoorden zij dat er plannen waren om het pand van het Kuiperijmuseum te gaan verhuren. Zij waren meteen enthousiast, vooral vanwege de locatie. Zo is het balletje gaan rollen.

Op 11 mei hebben de besturen van beide scholen en van de molen het glas geheven om te toosten op deze samenwerking waarvan beide partijen veel verwachten.

Gelijkwaardigheid

Democratisch onderwijs kenmerkt zich door al doende te leren, van en met elkaar, op basis van vrijheid en gelijkwaardigheid. Leren is een natuurlijk proces, dat op vele verschillende manieren plaatsvindt.

De school biedt basis- en voortgezet onderwijs aan een groep leerlingen tussen 4 en 18 jaar. Het idee is dat er ook tussen de molen en de school op verschillende vlakken uitwisseling zal plaatsvinden.

Poldermolen

De Molen van Sloten is een 30 jaar geleden herbouwde, werkende poldermolen uit 1847, die meehelpt het waterniveau van een groot deel van Amsterdam-West op peil te houden.

Onlangs verkreeg de molen de status van provinciaal monument. Na versoepeling van de coronamaatregelen is de molen weer zeven dagen per week geopend en en zijn er rondleidingen.

Over enkele weken zal de school, eerst met een deel van de leerlingen, het pand betrekken. Ondertussen wordt nog druk gewerkt aan interne verbouwingen, zowel in de molen als in de school.

Afbeelding