Margrietschool wil van schoolplein verkeersplein maken

Algemeen
En zo kan een verkeersplein eruit komen te zien.
En zo kan een verkeersplein eruit komen te zien. (Foto: ANWB)

HALFWEG - 333 basisscholen in Nederland doen mee aan de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein leren kinderen in een veilige omgeving hoe zij met verschillende verkeerssituaties om moeten gaan. De Margrietschool doet mee aan deze verkiezing.

Wie de Margrietschool mee wil helpen kan een stem uitbrengen. Per provincie wint één basisschool. Stemmen is mogelijk tot donderdag 10 juni via: https://static.flowapp.nl/anwb/fonds/. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van aankomend schooljaar een ANWB Verkeersplein.

Naar school gebracht

De verkeersveiligheid rondom de Margrietschool is matig. Direct voor de school is een doodlopende straat met parkeervakken. Verder ligt de school aan drukke doorgaande wegen.

De leerlingen van de Margrietschool kunnen het verkeersplein goed gebruiken. Veel van de kinderen worden door hun ouders met de auto naar school gebracht, waardoor zij zelf onvoldoende ervaring opdoen in het verkeer. Het verkeersplein zou hierdoor een grote toevoeging zijn op het verkeersonderwijs van de Margrietschool. Kinderen kunnen zich op deze manier beter voorbereiden op het moment dat zij zich zelfstandig door het verkeer moeten begeven richting het voortgezet onderwijs.

Verkeerslessen

Het plein wordt structureel onderdeel van de verkeerslessen in alle groepen. Er zal een verkeerscoördinator worden aangesteld om de praktische verkeerslessen goed in te richten.

Op een verkeersplein doen kinderen in een veilige omgeving ervaring op met verkeersvaardigheden zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Uit recent onderzoek van de ANWB blijkt dat ongeveer de helft van de leraren en weggebruikers vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen.

Onderzoek

Onderzoek van Veilig Verkeer Nederland in 2020 wijst bovendien uit dat zes op de tien kinderen naar school wordt gebracht met de auto. Opmerkelijk is dat 95 procent van deze kinderen binnen een straal van vijf kilometer woont. Een gemiste kans, vindt ANWB-coördinator Maatschappelijk Sanne van den Rotten: “Kinderen moeten in het verkeer zoveel mogelijk meters maken. Zij zijn zich dan eerder bewust van de gevaren en daardoor ook sneller in staat om zelfstandig en vooral veilig naar school te fietsen.” De scholen die een ANWB Verkeersplein winnen, krijgen ook een lespakket met opdrachten voor de kinderen.

De verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ maakt onderdeel uit van de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. De verkeerspleinen van de ANWB worden door het ANWB Fonds bekostigd.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/verkeerspleinen.