Lokale partijen schrijven brandbrief over windturbines

Algemeen
Het versoepelen van de regels van windturbines zou ook meer geld kosten voor gemeentes en de woningbouwplannen van diverse gemeentes frustreren.
Het versoepelen van de regels van windturbines zou ook meer geld kosten voor gemeentes en de woningbouwplannen van diverse gemeentes frustreren. ((Foto: Pixabay))

HAARLEMMERMEER/AMSTERDAM - Dertig lokale partijen uit de provincie Noord-Holland, waaronder de lokale Haarlemmermeerse partijen Forza! en EENHLMR, hebben een brandbrief gestuurd aan het dagelijks bestuur van de provincie om hun zorgen te uiten en te protesteren tegen het versoepelen van de regels voor de bouw en komst van windturbines.

‘Bescherm onze provincie tegen windturbines’

De brief is een initiatief van Kevin Kreuger, raadslid in de gemeenteraad van Amsterdam namens JA21. Samen met 29 andere ondertekenaars van diverse lokale partijen, waaronder raadslid Hans Spijker van EEN en Fractievoorzitter Erik Vermeulen van Forza! uit Haarlemmermeer geven zij een gezamenlijke boodschap af richting het dagelijks bestuur van de provincie: ‘’Bescherm onze provincie tegen windturbines. De regels moeten niet worden versoepeld, maar juist veel strenger!’

Protesten

De brief is opgesteld na de onrust van diverse protesten die in januari begonnen in Amsterdam-IJburg en inmiddels zich door de provincie voortbewegen naar aanleiding van het voornemen van het provinciebestuur om meer duurzame energie op te wekken.

Om dit mogelijk te maken besloot het bestuur (bestaande uit VVD, GroenLinks, D66 en PvdA) om de regels voor het bouwen van windturbines te gaan versoepelen. Hierdoor kunnen er meer worden gebouwd.

Ondertekenaars

De ondertekenaars van de brief maken zich grote zorgen dat de verplichte lijnopstellingen losgelaten worden. Ze vrezen dat er nu overal en nergens losse clusters van windturbines worden geplaatst.

Het versoepelen van de regels zou ook meer geld kosten voor gemeentes en de woningbouwplannen van diverse gemeentes frustreren. Iets dat zal leiden tot de waardedaling van huizen. Ook de angst dat er te dicht op woningen gebouwd kan worden is een doorn in het oog van de ondertekenaars.

Experiment

‘’Door de windturbine-plannen nu door te zetten kiest het provinciebestuur er voor om onze inwoners te onderwerpen aan een medisch experiment en dat vinden wij ontoelaatbaar!’’ stellen de schrijvers in de brief.

Denk goed na voordat jullie provincie’-bestuurders een besluit nemen over deze regels’

De lokale politici sluiten de brief af met de oproep om de bestaande regels voor de bouw van windturbines niet los te maken, maar juist aan te scherpen: ‘’Denk alsjeblieft goed na voordat jullie als provinciebestuurders een besluit nemen over deze regels en bekijk de vele alternatieve mogelijkheden die er zijn. Luister alsjeblieft goed naar de zorgen van onze bewoners en bescherm onze prachtige provincie tegen die verschrikkelijke windturbines.”