Behoud Lutkemeer versus Ahold Delhaize

Algemeen
In juni ging Behoud Lutkemeer naar het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam om hun ongenoegen kenbaar te maken.
In juni ging Behoud Lutkemeer naar het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam om hun ongenoegen kenbaar te maken. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - In de kruistocht voor het behoud van de Lutkemeer gaat de actiegroep Behoud Lutkemeer onverminderd voort om de bouw van een distributiecentrum, dat Ahold Delhaize van plan is te bouwen, te verhinderen. Onlangs is bekend geworden dat het deze grootgrutter is die aan het onderzoeken is of de bouw doorgaat. In juni heeft de actiegroep hiertegen actie gevoerd bij het hoofdkantoor van de grootgrutter in Zaandam. De tekst op het spandoek ‘Albert Heijn trek je terug uit de Lutkemeer’ wond er geen doekjes om.

Ahold Delhaize heeft per brief gereageerd.

“U verwijt Ahold Delhaize een reserveringsovereenkomst te hebben gesloten met betrekking tot vijfhectare van de in totaal 45 hectare bedrijventerrein Lutkemeerpolder. Het hangt echter niet van Ahold Delhaize af of dit gebied ontwikkeld wordt. In de vergadering van de Commissie Ruimtelijke Ordening van de Amsterdamse gemeenteraad op 9 juni jongstleden heeft wethouderMarieke van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid dit nogmaals benadrukt. De gemeente heeft reeds jaren geleden besloten dat dit een bedrijventerrein wordt. De reservering van Ahold Delhaize betreft een klein deel van het totale gebied van de Lutkemeerpolder. Ook als Ahold Delhaize afziet van vestiging van een logistiek punt zal het betreffende gebied bedrijventerreinblijven en bebouwd gaan worden. Naast Ahold Delhaize gaf de wethouder aan dat ook een andere partij reeds een reserveringsovereenkomst heeft getekend. Ook verwacht zij de gemeenteraad binnenkort te informeren over andere partijen waarmee gesproken wordt”, zo schrijft Ahold Delhaize.


Zelfstandige keuze

“AH legt de verantwoordelijkheid bij de gemeente als ontwikkelaar, maar zonder koper, geen verkoper. Het is een zelfstandige keuze van AH om in de Lutkemeerpolder te bouwen”, reageert de actiegroep. “Heel recent opende AH nog een enorm distributiecentrum in Westpoort aan de Beiraweg 3, slechts 7 kilmeter verderop. En dat ze zeggen in de verkennende fase zitten is ook bijzonder. Uit de documentatie blijkt dat ze al sinds begin 2019 in gesprek zijn met de gemeente.”

Voor meer informatie over acties voor het behoud van de Lutkemeer: info@behoudlutkemeer.nl of www.behoudlutkemeer.nl.