Jongeren kunnen terecht bij Baddies & Friend4Friend

Algemeen
Nathalie Hink staat klaar voor de jongeren in Badhoevedorp.
Nathalie Hink staat klaar voor de jongeren in Badhoevedorp. (Foto: Pr)

BADHOEVEDORP - Je bent jong en je wilt contact met andere jongeren? Samen iets leuks doen, zoals koken, muziek maken of misschien alleen maar chillen? Loop dan eens binnen bij Jongerencentrum Baddies, een initiatief van Maatvast. In ’t Rietland, sinds januari ook beschikbaar voor jongerenactiviteiten, wijst Nathalie Hink de weg.

Anja Maas

Enthousiast stelt ze zich even voor. “Ik ben 24 jaar, ik ben bezig met mijn master social work. Bijna afgestudeerd. Activiteiten opzetten voor jongeren en die begeleiden is mijn specialisatie. Ik heb tijdens mijn studie stage gelopen bij Maatvast. Dat sprak me enorm aan. Na mijn stage kon ik in dienst gekomen. Echt een superleuke baan.” Waar de naam Baddies vandaan komt? “De jongeren hebben dat zelf bedacht. Je ziet er Bad in terug, dat komt van Badhoevedorp. Of het ook iets met Badkuip, het vroegere jongerencentrum, te maken heeft? Dat weet ik niet, dat was voor mijn tijd. Het zijn de Baddies uit Badhoevedorp.” 

Baddies is twee dagen per week, op dinsdag en woensdag, open voor jongeren uit verschillende leeftijdsgroepen. “Op woensdag”, vertelt Nathalie, “hebben we tussen 13.00 en 15.00 uur de Tienerinloop.” Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool ,dus tussen de 9 en 12 jaar, kunnen dan binnenlopen. Ze kunnen meedoen met spelletjes, knutselen of andere creatieve activiteiten. En soms wordt er iets georganiseerd om samen te doen, zoals een picknickmiddag. Er kan van alles en ook eigen ideeën zijn welkom. Dinsdagmiddag is er in ’t Rietland Koken met Meiden. Meisjes tussen de 12 en 16 jaar kunnen daar samen heerlijk koken en ook lekker bijpraten. Voor de dinsdagavond staat er een inloop voor de iets ouderen op het programma. Jongeren tussen de 15 en 21 jaar kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur komen gamen, muziek maken of gewoon lekker chillen. Alle activiteiten zijn gratis. Alleen voor het koken moet iets betaald worden, want er moet worden ingekocht. En als corona verder verdwijnt, komt de kinderdisco in het Dorpshuis terug. “Eens in de 8 weken. Super als we dat weer kunnen oppakken.”

Friend4friend

Nathalie is ook blij met het ‘maatjes-project’ Friend4friend, waaraan Baddies deelneemt.. Het is een 1 op 1 project, waarbij jongeren worden gekoppeld aan nieuwe Nederlanders van dezelfde leeftijd om elkaar beter te leren kennen. Voor de nieuwe Nederlanders, vaak statushouders, is de Nederlandse taal vaak nog moeilijk. Door samen in gesprek te gaan, wordt het allemaal een stuk makkelijker, leer je over elkaars normen en waarden, en ga je elkaar beter begrijpen. Het project loopt 6 maanden, waarin de maatjes gemiddeld 4 uur per week samen optrekken. Hoe en wat precies? Dat kan in overleg met de begeleiding worden afgesproken, maar eigen voorstellen en ideeën zijn ook welkom. Het project wordt afgesloten met een klein feestje voor de hele groep. En er wordt een Europees erkend MDT-certificaat uitgereikt. 

Dit maatjes-project heeft al veel leuks opgeleverd. “Een statushouder was nog nooit in een overdekt zwembad geweest. En was nieuwsgierig. “Kunnen we eens samen gaan kijken in een zwembad?” Of: “Hoe gaat het in een kinderdagverblijf? Dat werd ook een leuke maatjes-activiteit. De reacties zijn hartstikke positief: zoveel geleerd op zo’n leuke manier. Gewoon super.”

Meer informatie: Facebook: Jongerencentrum Baddies, instagram: @JC.Baddies, TikTok @ JC.Baddies. Mail: Baddies@maatvast.nl. Bellen: Nathalie 06 41 66 79 41.