Burgemeester Schuurmans te gast bij Esperanza: ‘Wat een warme uitstraling, je bent welkom’

Algemeen
Burgemeester Schuurmans in het schildersatelier van Esperanza.
Burgemeester Schuurmans in het schildersatelier van Esperanza. (Foto: Anja Maas)

BADHOEVEDORP - Het is prachtig weer als Riet Verbeek en haar team bij Esperanza klaar staan voor de ontvangst van de burgemeester van Haarlemmermeer. Marianne Schuurmans had in deze zomerse weken een aantal kennismakingsbezoeken in haar agenda genoteerd en daarbij hoorde ook het inloophuis in Badhoevedorp voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten.

Anja Maas

“Esperanza, wat betekent het precies, ik ben nieuwsgierig”, was een van de eerste vragen van de burgemeester. Riet Verbeek: “Het is Spaans voor ‘hoop’. En wie met kanker te maken heeft weet een ding: hoop doet leven”.

Er volgt een rondleiding door het pand aan de Badhoevelaan, dat bekend staat als de huiskamer van Badhoevedorp. Marianne Schuurmans vallen de namen van de bedrijven op die te lezen zijn tussen de treden van de trap naar eerste etage. “Dat zijn de sponsors van onze traplift”, legt Riet uit. “We vonden het een leuk idee om ze zo te bedanken.” De burgemeester bewondert de fitnessruimte. Riet: “Echt een plek voor mensen die het na hun behandelingen moeten opbrengen om weer aan hun conditie te werken. Een sportschool is dan vaak nog een brug te ver. Hier kunnen ze in hun eigen ritme en zonder bekeken te worden de eerste stappen zetten.”

Creatief

Herstel na kanker lukt beter als je je kunt concentreren op iets heel anders, zoals schilderen of beeldhouwen. Esperanza organiseert daarom workshops, waarbij creativiteit centraal staat. Burgemeester Schuurmans ontmoet in het ‘schildersatelier’ kunstschilder Ton, al 5 jaar vrijwilliger bij Esperanza. “Ik ben een geboren Amsterdammer. En voor mij is Badhoevedorp aan de overkant van de Ringvaart heel dichtbij. Nee, schilderen is nooit mijn beroep geweest. Ik ben na een afwisselende loopbaan afgezwaaid als facilitair manager. Schilderen en ook beeldhouwen is mijn hobby. Het geeft me een goed gevoel als ik de mensen hier wegwijs kan maken. Ze zijn vaak verbaasd over hun resultaten.”

Vooruitkijken

Marianne Schuurmans laat zich bijpraten over het wel en wee van Esperanza, dat sinds de oprichting strijd moet voeren om haar bestaan. Riet Verbeek vertelt over de start. “Ik kreeg zelf kanker. En merkte hoe belangrijk een plek is waar je buiten de sfeer van een ziekenhuis welkom bent om lotgenoten te ontmoeten en problemen te delen.”

Corona ging ook aan Esperanza niet opgemerkt voorbij. “Tijdens de lockdown gingen alle bedrijven en businessclubs op slot. Daarmee vielen ook de acties weg, die zij regelmatig organiseren om goede doelen zoals Esperanza te steunen. Dat betekent dat wij nu met onze inkomsten op een absoluut minimum zitten. En we moeten overleven. Wat zouden we blij zijn, als het oude normaal mag terugkomen. We zitten al wel vol plannen om in de loop van volgend jaar iets heel breeds te organiseren. Er is overleg met Maatvast, restaurants, en veel anderen”. 

Bij het afscheid wenst de burgemeester Riet en haar team veel succes. “Ik hoop dat het gaat lukken. Esperanza verdient het.