Ambities voor de toekomst van Haarlemmermeer in omgevingsvisie

Algemeen
Plezierig wonen en werken met alle drukte, het moet kunnen, zo staat in de omgevingsvisie van gemeente Haarlemmermeer.
Plezierig wonen en werken met alle drukte, het moet kunnen, zo staat in de omgevingsvisie van gemeente Haarlemmermeer. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Hoe ziet Haarlemmermeer er over 20 jaar uit? De gemeente heeft de ambitie om door te groeien van 157.000 inwoners in 2021 richting 200.000 inwoners in 2040. Hoe die groei vorm krijgt en tegelijkertijd een prettige gemeente blijft om in te wonen staat in de ontwerp-omgevingsvisie. Iedereen kan tussen 13 september en 24 oktober reageren op de plannen want dat ligt de ontwerp-omgevingsvisie Haarlemmermeer 2040 ter inzage.

De gemeente Haarlemmermeer wil een prettige gemeente blijven om te wonen en te werken waar bereikbaarheid, schoon en groen met veel plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of kunnen bewegen in de buitenlucht punten van aandacht zijn.

Welvarende plek

“Haarlemmermeer moet een welvarende plek zijn met een sterke economie waar bedrijven zich graag vestigen. Het karakter van het gebied wordt gekoesterd, zoals: het boerenlandschap, de polderwegen, de gemalen, de Ringvaart, maar ook de 31 dorpen en kernen met elk hun eigen sfeer en de bedrijven en de luchthaven aan de oostkant”, zo meldt de gemeente.

De combinatie van wonen, werken, ontspannen in het groen, behoud van het polderlandschap , het kost allemaal ruimte dus daar moet slim en zuinig mee om worden gegaan op een manier die past bij Haarlemmermeer en de mensen die er leven. Deze doelen staan op een rij in de ontwerp-omgevingsvisie. Het gaat over groen, verkeer of gezondheid.

Er gebeurt veel

Voor de Haarlemmermeer-Noord, het open gebied tussen het Noordzeekanaal en de zuidkant van Zwanenburg, zijn de kernen dorps, maar centraal gelegen. Er gebeurt daar veel, zoals de opening van het outletcentrum in Halfweg. In de dorpen en het omliggende landschap moet het fijn, veilig en gezond leven blijven, ondanks de druk van de grote steden Haarlem en Amsterdam, de snelwegen, haven en luchthaven. De opgaven voor de toekomst variëren van ‘Geef ruimte voor fietsende en wandelende recreanten’, tot ‘Benut de beperkte ruimte voor nieuwe woningen’ en ‘Zorg dat de veranderingen door de gebiedsontwikkeling van Badhoevedorp aansluiten bij het doel om het dorp weer tot een geheel te maken.’

Om de omgevingsvisie te maken, heeft de gemeente gesproken met inwoners, ondernemers, dorps- en wijkraden, ontwikkelaars, belangenorganisaties enzovoorts. Hun inbreng is gebruikt in deze ontwerp-omgevingsvisie. Ook in het vervolg blijven zij belangrijk. Of zij nu zonnepanelen willen plaatsen op hun woning, een nieuw restaurant of bedrijf willen starten of een woonwijk willen bouwen: de plannen van al deze mensen worden getoetst. Zo kan de gemeente zien of de ontwikkelingen bijdragen aan de toekomst die de gemeente voor ogen heeft.

Reageren

Iedereen kan tot 24 oktober reageren op de ontwerp-omgevingsvisie. Ook kan iedereen reageren op het ontwerp van het omgevingseffectrapport (OER). Het ontwerp-OER laat zien wat de milieueffecten zijn van wat in de omgevingsvisie staat, net zoals een milieueffectrapport (MER). De gemeente bekijkt alle reacties en past de omgevingsvisie aan als het nodig is. Begin 2022 kan de gemeenteraad de definitieve Omgevingsvisie Haarlemmermeer 2040 vaststellen.

Vragen stellen

De omgevingsvisie is te bekijken op www.haarlemmermeer.nl/omgevingsvisie. Daar staat ook wat de mogelijkheden zijn om te reageren. Woensdag 29 september is er van 19.00 tot 19.45 uur een online informatiebijeenkomst. Op de website staat daarover meer informatie. Nu alvast vragen stellen die beantwoord worden tijdens de avond? Stuur dan een mail aan omgevingsvisie@haarlemmermeer.nl.