‘Wees internationaal en inclusief. Ik wil er deel van uitmaken’

Algemeen
Paulo voelde zich altijd erg op zijn gemak in Amsterdam.
Paulo voelde zich altijd erg op zijn gemak in Amsterdam. (Foto's: Ad van Dam)

NIEUW-WEST - In een serie portretten Oog in Oog met... komen mensen, die wonen en/of werken in Nieuw-West, aan het woord over hoe zij dat ervaren. Wat vinden zij daar prettig van zouden ze juist willen veranderen? Kunnen ze zichzelf zijn? Voelen ze zich hier veilig? Deze week de laatste in de reeks Oog in Oog met de 56-jarige Paulo, die woont in Slotervaart en werkt in het Centrum.

Ad van Dam

“Ik ben geboren in Buenos Aires in Argentinië en heb bijna twintig jaar in Toronto, Canada gewoond en woon nu in Amsterdam. Ik woon samen met mijn man Ary, hij komt uit Honduras. We zijn getrouwd in Argentinië voordat we naar Amsterdam verhuisden. Ik werk als HR-manager voor Artsen zonder Grenzen en ben verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste professionals in de landen waar we werken, over de hele wereld. Voordat ik in Amsterdam kwam wonen, werkte ik veel in verschillende landen en kwam daardoor regelmatig op doorreis in Amsterdam. Ik voelde me hier altijd erg op mijn gemak en ik wist dat de meeste mensen Engels spreken. Amsterdam is een internationale, maar ook een compacte stad. Amsterdam is in sommige opzichten erg liberaal, maar in andere opzichten ook conservatief. Hier krijg je vaak het gevoel dat je toch de buitenlander bent. Mensen herinneren je er aan, dat je niet van hier bent. Als ik mensen vertel dat ik hier al zes jaar woon, vragen sommige mensen me: ‘Waarom spreek je nog geen vloeiend Nederlands?” Integratie met Nederlanders is niet zo eenvoudig, ze zijn correct en aardig, maar ze mengen zich niet te veel met niet-Nederlanders, ze blijven graag in hun eigen hechte groep Nederlandse vrienden.”

Taal verbindt

“Als Artsen zonder Grenzen omarmen we diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie, en vinden we het belangrijk om iedereen in de organisatie te ondersteunen, hier in Amsterdam, maar ook overal waar we werken. Ik ben samen met een aantal collega’s het Rainbow-Network begonnen om onze LHBTIQ+ collega’s te ondersteunen. Ik leg graag mijn vinger op de zere plek, zaken die niet correct zijn of waarbij ik me ongemakkelijk voel. Als ik bijvoorbeeld een aankondiging zie die gericht is op een divers publiek en het is alleen in het Nederlands, vraag ik of het ook in het Engels geplaatst kan worden. Als je er voor iedereen wilt zijn, neem dan ook de moeite om iedereen te bereiken. Ook in de taal die iemand spreekt. Er is een grote Arabisch-sprekende gemeenschap in Nieuw-West, maar ik zie nauwelijks openbare aankondigingen in die taal. Taal brengt mensen juist samen. Wees divers en inclusief, ook in taal, zodat iedereen zich aangesproken voelt. Ik wil er deel van uitmaken!”

Groen

“Wat ik zo prettig vind aan Nieuw-West is de ligging, dicht bij de Ring, de stations en daardoor de verbinding met de rest van Amsterdam en Schiphol. Dat in combinatie met veel groen. Dit werd de tuinstad genoemd, toch? Laten we nog meer bomen planten, meer struiken, meer planten. Onze achtertuin was eerst helemaal betegeld, maar ik heb de tegels meteen verwijderd, omdat ik een groene tuin wilde met vogels, bijen, vlinders. Sommige van mijn buren genieten echt van het uitzicht. Ik breng graag een beetje gemeenschapsgevoel. Nieuw-West is ook het deel van Amsterdam met een diversiteit aan mensen en winkels, laten we dat vieren, we wonen allemaal samen in dit gebied. Wat ik hier mis is een meer gastvrije sfeer ten aanzien van LHBTIQ+-ers. Dat is jammer.”

De regenboogvlag 

“Ik vind het geweldig om de regenboogvlag te zien tijdens Pride, het geeft me een welkom gevoel. Vorig jaar hingen we de vlag aan een lange mast in onze achtertuin. Heel hoog, zodat iedereen hem vanaf de straat kon zien. Dit jaar hadden we de regenboogvlag weer opgehangen, maar op een dag was hij verdwenen. De volgende dag kwam onze aardige buurvrouw Dea met een nieuwe vlag, die we meteen weer hebben opgehangen. Ze had ook een regenboogvlaggetje om de nek van haar hondje gehangen. Zo leuk. ‘Kijk nu loopt mijn hondje rond met de regenboogvlag!’, ze was ook trots. We voelden ons gesteund door de buurvrouw. Daar gaat het om. Zorgen voor elkaar”

Wil je reageren? Mail dan naar  rozeinbeeld@gmail.com

Paulo: "Ik vind het geweldig om de regenboogvlag te zien tijdens Pride, het geeft me een welkom gevoel."