Extra geld van het Rijk zorgt voor bestaan Sportservice Haarlemmermeer

Algemeen
Het extra geld zorgt er voor dat de sportactiviteiten toch door kunnen gaan.
Het extra geld zorgt er voor dat de sportactiviteiten toch door kunnen gaan. (Foto: Sportservice Haarlemmermeer)

HAARLEMMERMMEER - Sportservice Haarlemmermeer kan weer opgelucht adem halen. De activiteiten van deze organisatie krijgen doorgang. De gemeente Haarlemmermeer heeft  extra geld van het Rijk gekregen dat de programmabegroting voor 2022 meer lucht geeft.

De gemeenteraad besloot 1 juli dit jaar tot een pakket ombuigingsmaatregelen oplopend tot 13,2 miljoen euro in 2025 door te voeren. Oorzaken van het voorspelde tekort zijn met name de kosten van de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

Terugdraaien

Het college wil dat Sportservice Haarlemmermeer blijft bestaan. Door de bezuinigingen hierop deels terug te draaien, zal sportservice Haarlemmermeer ook de rijksbijdrage behouden en kunnen de diensten voor een groot deel worden gecontinueerd. Daarmee voert het college de aangenomen motie van de gemeenteraad uit. 

Wethouder Jurgen Nobel is blij dat door de bijdragen van het Rijk wat ruimte is ontstaan. “Maar we kunnen niet achteroverleunen. We moeten scherp blijven op onze inkomsten en uitgaven. Dit is de laatste begroting van dit college. Volgend jaar zijn er verkiezingen en zal er een ander college zijn. Ook zij moeten met een gezond huishoudboekje kunnen beginnen.” 

Realiteit

Op 1 juli 2021 heeft de gemeenteraad besloten tot een pakket ombuigingen. De meest recente financiële rijksbijdrage zorgt er voor dat het besluit om te bezuinigen is ingehaald door de realiteit. De uitkomsten van de zogenaamde septembercirculaire hebben ook het college verrast. Om die reden komt het college naast de begroting met een raadsvoorstel , waarbij de bezuinigingen deels worden teruggedraaid.

Nu  er meer geld van het Rijk komt, wordt ook het jaar 2023 positief afgesloten. Voor 2024 is dat nog de vraag. Het lijkt erop dat het begrotingsjaar 2025 met een plus sluit. Daarin zitten ook de 13 miljoen euro aan ombuigingen waartoe de gemeenteraad heeft besloten. Ondanks de financiële meevallers zijn de bezuinigingen nog steeds nodig.