Samen wandelen tegen eenzaamheid

Algemeen
De wandelgroep op woensdagochtend.
De wandelgroep op woensdagochtend. (Foto: Peter Vreeswijk)

ZWANENBURG - ‘Ik nodig je uit’, staat er op de kaart  van Oscar Goedhout van Team Sportservice Haarlemmermeer, het sportloket van de gemeente en initiator van de wandelgroep die inmiddels uit 25 ouderen bestaat die iedere woensdagochtend om 10.00 uur verzamelen in Het Dorpshuis aan de Dennenlaan. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid die landelijk werd gehouden van 30 september tot en met 7 oktober kreeg deze tekst even extra aandacht.

Saskia Vreeswijk

Met dit actieprogramma wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. Nu nog zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. In 2030 zijn dat er 2,1 miljoen. Met de meesten gaat het lichamelijk goed. Maar er bestaat soms een wereld van verschil tussen je gezond voelen en gezond zijn.

Na afloop van de wandeling, rond 11.00 uur, schoof de wethouder aan voor een kop koffie en sprak uit dat wandelen een manier is om mensen bij elkaar te brengen: “Bewegen is goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Door samen lichamelijk te bewegen komt ook je geest in beweging als je in een dal zit. Samen kun je elkaar uit dat dal helpen. Houdt elkaar goed vast. Wij delen meer met elkaar dan je zou denken.”

Wandelgroep

Christine is een van de deelnemers van de wandelgroep en vertelde dat zij via het Medisch Centrum Zwanenburg gewezen was op het bestaan van de wandelgroep. Behalve het wandelen heeft het haar veel verder geholpen. Er zijn persoonlijke contacten ontstaan waarbij men elkaar buiten het wandelen ontmoet. Verder heeft zij zich inmiddels aangesloten bij De Zonnebloem en doet hier werk als vrijwilliger.

Belangstellenden voor de wandeling kunnen gewoon langskomen op woensdag. Na afloop wordt er samen wat gedronken.