Onthulling gedenkkeien gemeente Haarlemmermeer

Algemeen
De onthulling van de gedenkkeien in Halfweg.
De onthulling van de gedenkkeien in Halfweg. (Foto's: Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER - Op zes plekken in de Haarlemmermeer, in Zwanenburg, Halfweg, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep, Rijsenhout en Hoofddorp, werden deze gedenkkeien onthuld ter nagedachtenis aan degenen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en die nog niet door de bestaande monumenten werden herdacht. De onthulling in het kader van 75 jaar bevrijding kon, in verband met corona, vorig jaar alleen in Abbenes plaatsvinden. Maar heeft dan nu alsnog gestalte gevonden in de overige monumentale gedenkplekken van de kernen.

Saskia Vreeswijk

De eerste “Stolpersteine”, ook bekend als struikelstenen, werden in 1992 Keulen geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze kunstexpressie is een over geheel Europa verspreid monumentaal initiatief geworden voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir van de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd, zijn vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.

Gedenkkeien

De namen op de 143 gedenkkeien die zijn onthuld op de diverse plekken in de gemeente Haarlemmermeer door leden van de gemeenteraad, zijn achterhaald door raadpleging van het gemeentearchief, het archief van de Oorlogsgravenstichting en de site van Het Joods Monument.

Tekst loopt onder de foto door

En in Zwanenburg.

Maar nog kunnen tot op de dag van vandaag niet alle slachtoffers achterhaald worden. Vandaar dat op iedere gedenkplek één zwarte kei zonder tekst is neergelegd, opdat nadere invulling altijd, indien dit uit de archieven naar boven komt, mogelijk is.

Ceremonie

Na een korte toespraak op iedere locatie werden de namen voorgelezen voor wie een gedenkkei is gelegd, gevolgd door 1 minuut stilte.