Bezuinigingen Haarlemmermeer achterhaald door extra geld

Algemeen
Extra geld van het Rijk maakt de gemeente Haarlemmerrmeer gelukkig
Extra geld van het Rijk maakt de gemeente Haarlemmerrmeer gelukkig (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEMEER - De gemeente Haarlemmermeer is is ingehaald door de realiteit, Het college heeft in de afgelopen periode een uitgebreid pakket aan ombuigingsmaatregelen moeten voorstellen aan de raad met ombuigingen die opliepen van 13,2 miljoen euro in 2025 waarover de raad op 1 juli 2021 heeft besloten. Voor 2022 ging het dan onder andere om bezuinigingen op de handhaving, besparingen op afhandeling meldingen openbare ruimte en versobering doelgroepenbeleid. Die worden nu allemaal geschrapt, omdat de Rijksoverheid extra geld gaat storten, waardoor er financiële ruimte is ontstaan.

Het college besloten om de gemeenteraad voor te stellen de ombuigingen in het kalenderjaar 2022 voor een bedrag van 2,3 miljoen euro incidenteel te laten vervallen. Door het onzekere meerjarenbeeld vanaf 2023 wil het college de bezuinigingen in de jaren daarna voorlopig laten staan tot het moment dat er ook voor die jaren meer financiële zekerheid is. 

Wethouder financiën, Jurgen Nobel, is blij dat er meer ruimte is in de begroting. “De bezuinigingen die nodig waren, raakten de inwoners, ondernemers en organisaties direct. We zijn ingehaald door de realiteit, door het extra geld van het Rijk. Al eerder konden we melden dat we Sportservice in stand kunnen houden, zodat zij hun rijksbijdrage behouden.”