Handhavingsactie De Liede brengt bij drie bedrijven wat naar boven

Algemeen
Bedrijven op De Liede krijgen regelmatig onverwachte controle.
Bedrijven op De Liede krijgen regelmatig onverwachte controle. (Foto:Pr)

HAARLEMMEMEER - Deze week is er weer een handhavingsactie gehouden bij vijf bedrijven op bedrijventerrein De Liede. De actie richtte zich op werk- en brandveiligheid, overtredingen die milieu of gezondheid kunnen schaden, of er mensen met uitkeringen aan het werk waren en of er sprake is van illegale bewoning. 

Er zijn enkele milieuovertredingen bij 3 van de bedrijven geconstateerd tijdens de actie. Ondernemers zijn gesommeerd dit aan te passen. Bij een werkplaats is op een onveilige dakconstructie en afwezige valbeveliging gestuit. Om de veiligheid van de medewerkers te garanderen wordt dit aangepast. Er is een gestolen auto-onderdeel aangetroffen. De herkomst van meer auto-onderdelen wordt momenteel onderzocht. Tot slot past een bedrijf zijn vluchtroutes aan en worden brandblussers gekeurd en geregistreerd.

Veilig gewerkt

Afgelopen anderhalf jaar zijn er twaalf acties uitgevoerd op het bedrijventerrein. Hiermee zijn 48 van de 71 bedrijven minstens eenmaal bezocht. Met deze acties zorgen de deelnemende partijen ervoor dat De Liede steeds meer een bedrijventerrein wordt waar veilig kan worden gewerkt. Er wordt gekeken naar verdachte, criminele activiteiten en er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op het naleven van milieuregels. Ondernemers krijgen tijdens een controle ook tips en aanwijzingen.

Minder kans

De handhavingsacties zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid en betrouwbaarheid van bedrijventerrein De Liede. Zoals overal in Nederland is er ook hier veel aandacht voor het tegengaan van ondermijning. Dit betekent dat criminelen minder kans krijgen zich schuil te houden, geld wit te wassen of een bedreiging te vormen voor gezonde en eerlijke handel. De controles worden uitgevoerd onder regie van de gemeente Haarlemmermeer, samen met de Politie, de Vreemdelingenpolitie, Milieupolitie, de Belastingdienst, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Brandweer, Liander, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en de bouwinspecteur, handhavers en sociaal rechercheurs van de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente Haarlemmermeer is in 2020 gestart met integrale controles van alle bedrijven op bedrijventerrein De Liede.