Zilveren heldenpenning voor reddingsactie van auto te water

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER -  Emmanuel Leite uit Badhoevedorp, Nancy Carels-Koorn, Bas de Jong  en Roel Carels uit Amsterdam en Sebastiaan Hoogwerf uit Hazerswoude-Dorp hebben op de National Heldendag de zilveren penning van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD) gekregen.

Oo vrijdag 6 augustus hebben deze vijf helden het leven gered van twee drenkelingen: de heer Buurma (87) en mevrouw Mandemaker (84). Zij waren met de auto in het water geraakt. Het lukte mevrouw om uit de auto te komen, maar zij kon niet zelf naar de kant zwemmen. Meneer zat vast in de zinkende auto. Het dappere en adequate optreden van de vijf helden heeft hen letterlijk het leven gered.

Geen officiële ceremonie

Elk jaar ontvangen tijdens de Nationale Heldendag verschillende helden een onderscheiding. Dit jaar is er, in verband met de coronamaatregelen, geen officiële ceremonie, waarbij de helden de onderscheiding krijgen uitgereikt. De vijf helden die mevrouw Mandemaker en de heer Buurma hebben gered ontvingen hun penning in Haarlemmermeer, de gemeente waarin het ongeluk gebeurde uit handen van loco-burgemeester Jurgen Nobel.

Samenleving

De reden van Platform Heldenwaardering hebben besloten om de helden alsnog in het zonnetje te zetten, want juist in deze coronatijd is omkijken naar elkaar urgenter dan ooit. Met de onderscheidingen worden mensen geëerd die op een bijzondere manier meehelpen om de samenleving veilig te houden. Door het jaar heen krijgen verschillende helden, die - vaak met gevaar voor eigen leven - het leven van een medeburger hebben gered, een onderscheiding. Elk jaar worden er indrukwekkende verhalen ingestuurd door bijvoorbeeld burgemeesters en getuigen of betrokkenen van een heldendaad.