HLW, een school met veel aandacht, betrokken docenten en een fijne sfeer

Algemeen
Leerlingen van het HLW gaan in een sfeer naar school.
Leerlingen van het HLW gaan in een sfeer naar school. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Het Hervormd Lyceum West (HLW) is een school voor vwo (atheneum en gymnasium), havo, mavo en tweetalig onderwijs (havo en vwo). Het ligt in Nieuw-West, aan het Sloterpark en is vanuit alle stadsdelen goed bereikbaar.

Veel leerlingen eindigen op het HLW op een hoger niveau dan waarop ze gestart zijn. De basis voor dat succes is de intensieve en persoonlijke begeleiding: studielessen gedifferentieerde lessen en indien nodig steunlessen, huiswerkklas, faalangstbestrijding, ondersteuning bij dyslexie en zo meer. Mentoren op het HLW ontfermen zich over zo’n 15 leerlingen, met wie ze samen leerdoelen opstellen en aan de slag gaan met studievaardigheden.

Intensieve en persoonlijke begeleiding

In de tweejarige brugperiode hebben leerlingen alle tijd om te laten zien welk niveau ze aankunnen. Pas aan het eind van de tweejarige brugperiode worden de leerlingen bevorderd naar het voor hen het meest passende niveau. Tot dan worden leerlingen ingedeeld in dakpanklassen: mavo/havo- en havo/vwo-klassen. In deze klassen wordt op verschillende niveaus (gedifferentieerd) lesgegeven. Tussentijds wordt gekeken wordt welk niveau het meest passend voor de leerling is.

Het werken met laptops, naast de boekmethodes waarin de basisstof wordt uitgelegd, is een goede ondersteuning bij het gedifferentieerd aanbieden van de lesstof. Met behulp van ICT en laptop kan een leerling extra worden uitgedaagd en/of extra oefenen. Bovendien leert de leerling zo om zelfstandig te werken.

Proefdraaien

Na drie jaar proefdraaien met dit zogenaamde ‘blended learning-model’ gaat het HLW vanaf komend schooljaar in alle brugklassen met laptop/ict en een boekmethode naast elkaar werken.
De laptops kunnen via de school gekocht of geleaset worden. Een eigen laptop kan natuurlijk ook, mits deze voldoet aan bepaalde voorwaarden. Indien nodig kan er gebruik gemaakt worden van regelingen via de gemeente om de aankoop of het leasen mogelijk te maken.

Hallo Wereld

Het HLW stimuleert haar leerlingen de wereld om zich heen te verkennen en hun talenten en interesses op verschillende vlakken (sport, natuur, muziek, cultuur enzovoort) te ontdekken en te ontwikkelen. Vanaf 14.30 uur, zijn er de speciale Hallo Wereld-lessen voor klas één en twee. Uit een enorm breed aanbod kiezen de leerlingen hun eigen les.

Tweetalig Onderwijs past binnen de Hallo wereld-gedachte. Binnen TTO wordt de helft van de vakken in het Engels gegeven en is er veel aandacht voor Europa en de rest van de wereld, een groot voordeel in een steeds meer geïnternationaliseerde wereld en op (Engelstalige) vervolgopleidingen. 

TTO is een aanrader voor vwo- en havo- leerlingen met een goed taalgevoel en die graag uitgedaagd willen worden. Het gymnasium van het HLW is bestaat al meer dan 65 jaar en is het oudste gymnasium van Nieuw-West. Er is veel aandacht voor de klassieke oudheid, de wereld van de Grieken en Romeinen en natuurlijk leer je er ook Grieks en Latijn. Met een vwo-advies kun je kiezen voor gymnasium.

Live-stream

Woensdag 12 januari verzorgt de school om 18.30 uur een live-stream via Youtube.

Ga naar de website van het HLW om deze livestream te volgen: www.hlw.nl.