40 jaar van appelmoes tot bloemkool op de Zwanenburgerdijk

Algemeen
Peter en José Pijnaker in hun groentezaak.
Peter en José Pijnaker in hun groentezaak. (Foto: Peter Vreeswijk)

ZWANENBURG - Op 1 januari 1982 namen Peter en José Pijnaker de groentezaak over van de oom van Peter, maar pas op 26 januari van dat jaar kreeg de zaak de naam ‘P. Pijnaker, groente-en fruithandel’, de dag waarop Peter en José in het huwelijk traden.

Saskia Vreeswijk

José geeft aan dat zij vooral heel dankbaar zijn dat hun kinderen veel hebben meegewerkt in de zaak en later ook hebben meegedacht in het reilen en zeilen. Hun steun en die van hun partners maakte het gemakkelijk om vol te houden. Ook zijn zij veel dank verschuldigd aan hun medewerksters Marion Roest en Yvonne Vervenne. Zij zijn respectievelijk 36 en 21 jaar bij hun in dienst.

Omgeving

In het begin werd de zaak op de vertrouwde voet voortgezet. Om zich te onderscheiden van de supermarkten in de directe omgeving besloten Peter en José zich te specialiseren in hun aanbod. 

Er kwam een koelvitrine in de winkel en de achter de winkel en het woonhuis gelegen garage werd een broedplaats voor nieuwe ideeën: zelfgemaakte rauwkost, stoofpeertjes, appelmoes, rabarber en stamppotjes. Het assortiment werd later uitgebreid met complete maaltijden, draadjesvlees en gehaktballetjes.

Trouwe klantenkring

Dat zij nog steeds bestaan danken Peter en José naar hun zeggen aan hun vaste, trouwe klantenkring. “Daar doe je het toch allemaal voor.” Zij kunnen bepaalde wensen bij hun kenbaar maken en na al die jaren weten Peter en José wat ze lekker vinden. Ieder heeft zijn/haar taak in het geheel, maar vullen elkaar zonder woorden goed aan. José neemt het kookgedeelte en de administratie voor haar rekening, terwijl Peter dagelijks in alle vroegte de groothandel bezoekt en twee dagen per week maaltijden bezorgt bij een vaste klantenkring.

Zij hopen de zaak nog jaren te kunnen voortzetten. Als dank aan de vaste klanten ontvangen deze op 27, 28 en 29 januari een kleine attentie.